Възможностите за повече инвестиции от Катар в България бяха в

...
Възможностите за повече инвестиции от Катар в България бяха в
Коментари Харесай

Емирът на Катар обсъди с българските лидери възможностите за инвестиции

Възможностите за повече вложения от Катар в България бяха в центъра на диалозите на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Емирът е на държавно посещаване у нас по покана на българския президент.

Двамата държавни глави разискаха редица планове от съвместен интерес в областта на земеделието и производството на храни, транспортната инфраструктура, енергетиката, науката и образованието, спорта, оповестиха от прессекретариата на президента.

Те показаха, че одобряването на България като районен център на осведомителните технологии в Югоизточна Европа и бързото развиване на телекомуникациите и туризма основават предпоставки за привличането на вложения от Катар.

Проектът за построяването на Институт за стабилно развиване в България с технология от ЦЕРН , в който да бъде основан и център за лекуване на онкологични болести с адронна терапия и образование на физици, е бил откроен като изключително перспективен по време на пленарните диалози на формалните делегации на двете страни.

Страната ни има интерес да употребява и опита на Катар в построяването на интермодални пристанища , както и за привличането на вложения в построяването и развиването на инфраструктура у нас, е било очебийно на срещата.

Обсъдени са и напъните на България за енергийна диверсификация и доставки на природен газ за страната ни от Катар , се показва в известието.

Обменът на вложения и опит в областта на земеделието и построяването на аграрни ферми у нас, които да осъществят своята продукция в Катар, е бил маркиран като изключително перспективна сфера от съвместен интерес.

Фокус на диалозите сред Ал Тани и Борисов бе подложен върху опциите за повече вложения от Катар в България, както и инфраструктурните планове за съгласуваност на Балканите и Европейския съюз.

Борисов уточни, че сред двете страни към този момент има няколко положителни за бизнеса и свързаността покупко-продажби, само че е пристигнало времето да се слагат по-амбициозни задания в областта на вложенията.

Договорихме се, че към този момент не трябва да губим време в говорене, би трябвало да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за доближаването сред нашите две страни и по-конкретно в областта на вложенията, е сподели емирът на Катар.

По време на срещата на специфична гала са били подписани и три меморандума за съдействие в региона на енергетиката, образованието и младежта и спорта.

Първият разрешава двете страни да си сътрудничат при построяването на нова инфраструктура за доставки на полутечен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и района на Югоизточна Европа. България и Катар ще поддържат присъединяване на своите национални енергийни компании в взаимни планове в региона на изследването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще прегледат съответни разновидности за взаимни действия, в това число посредством основаване на смесена компания или други механизми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР