В последния ден от своето посещение във Вашингтон енергийният министър

...
В последния ден от своето посещение във Вашингтон енергийният министър
Коментари Харесай

Малинов и помощник-държавният секретар посланик О’Брайън препотвърдиха стратегическото сътрудничество между България и САЩ

В последния ден от своето посещаване във Вашингтон енергийният министър Владимир Малинов организира основни срещи в Държавния департамент на Съединени американски щати . Въпреки извънредно натоварената стратегия на дипломат Джеймс О’Брайън , помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на Съединени американски щати, той се срещна с министър Малинов.

Те разискаха напредъка по предпочитаните и за двете страни планове за създаване на нови нуклеарни мощности в АЕЦ „ Козлодуй “ и Вертикалния газов кулоар . Малинов и помощник-държавния секретар О’Брайън подчертаваха върху своя съвместен ангажимент за продължение и задълбочаване на съдействието във всички браншове в региона на енергетиката.

Двамата показаха вяра, че след идните избори у нас политическите партии с евроатлантически полезности ще очертаят общи цели за основаване на устойчиво управническо болшинство с дълготрайна визия за развиването на България и затвърждаването й водещ фактор в района.

„ Българската страна е подхванала всички нужни дейности за навременната реализация на самодейността за Вертикален газов кулоар. Нейното главно преимущество е, че за осъществяването й ще се употребява в оптималната степен към този момент наличната газопреносна инфраструктура “ , акцентира Малинов по време на диалога с дипломат Джеймс О’Брайън.

Двамата дискутираха и подхванатите стъпки за диверсификация в региона на нуклеарната енергетика в България , както и бъдещето на дребните модулни реактори. Подчертан бе напредъкът по плана за създаване на 7-ми и 8-ми блок на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ . Те се сплотиха и към това, че за поддържане киберсигурността на стратегическите обекти от енергийния бранш България ще разчита на опита на сътрудниците ни от Съединени американски щати.

По време на визитата си във Вашингтон министър Владимир Малинов беседва и със заместник-секретаря в Държавния департамент на Съединените американски щати Кимбърли Харингтън .

„ Уверени сме, че с продължение на институционалната и законодателната поддръжка, Вертикалният газов кулоар ще бъде построен в най-кратки периоди, като подсигурява енергийната сигурност на района и разреши продължение потреблението на украинската газова инфраструктура след прекъсване на преноса на съветски природен газ от началото на 2025 година “ , акцентира той.

От страна на заместник-секретаря Харингтън бе препотвърдена поддръжката на Съединените американски щати за Вертикалния кулоар като стратегически маршрут за доставка на полутечен природен газ от Съединени американски щати за целия район на Югоизточна Европа.

Министър Малинов и заместник-секретаря Харингтън означиха отличното съдействие сред българската страна и американската компания Уестингхаус , което ще продължи през целия развой на създаване на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Реалната диверсификация на нуклеарно гориво към този момент е реалност за централата в Козлодуй, в която идната седмица ще бъдат заредени първите касети американско гориво “ , подчертава Малинов.

Торнадо умъртви няколко души в Айова, до момента в който мощни стихии още веднъж връхлетяха Средния Запад

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР