Във връзка с предложение на Върховната административна прокуратура до министъра

...
Във връзка с предложение на Върховната административна прокуратура до министъра
Коментари Харесай

Ще останат ли високите такси при теглене от банкомат

" Във връзка с предложение на Върховната административна прокуратура до министъра на финансите и на шефа на Българската национална банка да преценяват предпоставките за иницииране на нормативни промени, допустимо осъществяване на организационни дейности, включително и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от сходен темперамент, бихме желали да заявим следното:

Услугите по изтегляне на пари в брой посредством терминални устройства ATM, в случай че операторът не прави други платежни услуги, попадат отвън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се дава предварителна информация за всички такси за изтегляне и обмяна на валута, в това число за обменния курс, преди тегленето, както и след приемането на парите в наличност в края на интервенцията. Действащата национална и европейска правна рамка не постанова ограничавания за размера на таксите в тези случаи.

През 2019 година от страна на Българската национална банка е осъществена инспекция, вследствие на която е открито, че условията за авансово известяван на клиентите за използваните такси за изтегляне и обмяна на валута, в това число за обменния курс, са изпълнени.

Българската национална банка е подкрепила осъществяването на законодателни промени, които да разрешат въвеждане на ограничавания на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута, реализирана на терминално устройство АТМ, сходни с правния режим при обмяна на валута в наличност, за което е известен министърът на финансите.

Бихме желали да подчертаем, че Българската национална банка няма право на законодателна самодейност и няма пълномощия да контролира и управлява таксите и обменните курсове, прилагани при даване на услуги по изтегляне на пари в брой посредством терминално устройство АТМ. "

По-рано прокуратура (ВАП) предложи на министъра на финансите и на шефа на Българската национална банка да преценяват предпоставките за иницииране на нормативни промени, допустимо осъществяване на организационни дейности, включително и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от сходен темперамент. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР