Външната сигурност на Косово може да бъде гарантирана само с

...
Външната сигурност на Косово може да бъде гарантирана само с
Коментари Харесай

Косово трябва да влезе в НАТО


Външната сигурност на Косово може да бъде обезпечена единствено с участие в НАТО, счита Конрад Клeвинг. И това няма да попречи на европейската вероятност на Сърбия.

Президентката на Косово Вьоса Османи със заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана

Дъждовни води: В края на предходната седмица още веднъж, само че ескалацията към този момент бе отсрочена най-малко с месец. Виждате ли сериозна опасност за сигурността на Косово и за Западните Балкани като цяло?
Редакцията предлага
К. Клевинг: В кратковременен проект особена опасност няма, защото водената от НАТО военна задача КейФОР е в положение да стабилизира ситуацията във връзка с сигурността. Но виждам огромен проблем в това, че КейФОР няма за задача да дава отговор за външната сигурност на Косово. Основната тенденция от 1999 година е да бъде обезпечена мирна среда и независимост на придвижване в самото Косово. В дълготраен проект обаче тези две точки не са задоволителни за попречване на евентуален спор сред Сърбия и Косово. Затова би трябвало да се намерения по какъв начин да се подсигурява външната сигурност на Косово, което съгласно мен би могло да се реализира само с вероятността за участие на страната в НАТО.

Дъждовни води: Дали вероятност Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз, която е обвързвана и с превъзмогването на междусъседските спорове, не би помогнала за намиране на трайно решение на проблемите сред Сърбия и Косово?

К. Клевинг: За разлика от НАТО, Европейски Съюз не подсигурява система за сигурност за своите членове. Координираният от Европейски Съюз разговор сред Сърбия и Косово съгласно мен не е подобаващата мярка за привършване на разногласието сред двете страни. Тъй като в тази ситуация става дума за въпрос от сферата на сигурността: дали Сърбия може да си разреши да отхвърля съществуването на Косово и да му се опълчва? Или пък дали Косово може да си разреши да наложи граничен надзор, изисквайки от своите сръбски жители приемането и потреблението на косовските документи в интеракция с косовската страна? Мисля, че това условие е реалистично и не е неправилно.

Дъждовни води: Европейски Съюз обаче желае тази мярка да се приложи след координиране със Сърбия. Дали това е реалистично?

К. Клевинг: Според мен е наивно. Този кардинален въпрос не може да се позволи сред Сърбия и Косово, до момента в който Сърбия не е признала Косово. Като страна майка на косовските сърби и като тяхна защитничка Сърбия може да претендира за правото да следи дали косовските сърби и тяхното битие не е застрашено по някакъв метод от косовската страна. Това, което Косово желае да приложи, не съставлява опасност за съществуването, само че Сърбия го показва по този начин.

Доктор Конрад Клевинг е специалист по балканските въпроси

Трябва да имаме поради, че в Сърбия от седмици се води огромна акция в пресата. Мотото е, че Косово се готви да прогони косовските сърби. Това е гротескно обвиняване и от него проличава, че с пропагандата си Сърбия не се демонстрира като естествена демократична страна - и метода, по който съветската страна оперира с неистини. По този метод се подклажда суматоха измежду косовските сърби, с цел да бъдат те подчинени на сръбското държавно управление.

Дъждовни води: Дали Западът не обръща прекомерно огромно внимание на ползите на Сърбия?

К. Клевинг: Германия и Западът като цяло са завладени от една пожелателно мислене, че ревизионистките искания - в този случай на Сърбия по отношение на Косово, в различен случай на Русия по отношение на Украйна - не трябва да се възприемат съществено. Ако не друго, то те евентуално ще се лимитират върху дребни елементи от страната като Крим в тази ситуация на Украйна и Северно Косово в тази ситуация на Косово. И навръх тази основа постоянно се е работило по този начин, сякаш на Сърбия ѝ се пада централна роля на Балканите. Според мен тази политика е наивна и би трябвало незабавно да бъде изменена.

Дъждовни води: Членството на Косово в НАТО няма ли да докара до това, че популацията на Сърбия, чието болшинство по този начин или другояче е скептично към Запада, ще се обърне още повече към неофициалната си настойничка - Русия?

К. Клевинг: Не считам, че тази заплаха е толкоз огромна, в случай че се резервира сръбската песпектива за Европейски Съюз. В моя сюжет Косово ще се причисли към НАТО и по този метод ще получи гаранция за сигурност по отношение на Сърбия. При това състояние няма да е належащо Сърбия публично да признае Косово, което по този начин и по този начин е малко евентуално да се случи, защото следователно Сърбия към този момент няма да може да предприеме нищо, което заплашва съществуването му. И в случай че на Сърбия и района бъде препоръчана същинска европейска вероятност, не мисля, че

Конрад Клeвинг е историк и специалист по балканските въпроси в Института за проучвания на Източна и Югоизточна Европа в Регенсбург.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР