НАТО не е искала от България да разшири военната помощ

...
НАТО не е искала от България да разшири военната помощ
Коментари Харесай

Главчев и Столтенберг: Помощта за Украйна няма алтернатива, но без да се въвлича НАТО в конфликта

НАТО не е желала от България да разшири военната помощ за Украйна. Това съобщи служебният министър председател Димитър Главчев след среща на четири очи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Помощта за Украйна не може да има опция, безапелационни са Главчев и Столтенберг. Тя обаче би трябвало да става с мисълта да не бъде въвлечена НАТО в спора.

Според Йенс Столтенберг поразяването на военни цели отвън територията на Украйна е законно и сътрудниците от НАТО би трябвало да внимават, когато постановат ограничавания за потреблението на дарени от тях оръжия, с цел да не се окаже по този начин, че Украйна да не може да се пази.

На идната среща на НАТО във Вашингтон ще бъде разисквана концепцията алиансът да има по-голяма координационна роля в помощта за Киев.

„ България дава невиждана помощ на Украйна. Когато войната стартира, Русия искаше да завземе Украйна за няколко седмици и искаше 50% от територията на Украйна при започване на войната да бъде съветска. Украйна удържа съветските агресори, само че това, което вършим, обективно се вижда, че не е задоволително. Нашата поддръжка би трябвало да е по-координирана и да продължаваме в същия дух. НАТО би трябвало да има по-голяма роля в координацията на тези помощи. На срещата във Вашингтон би трябвало да се договорим за по-голяма координационна роля на НАТО в помощта за Украйна; да има по-голяма отчетност и по-силно институционализирана рамка на нашата поддръжка, тъй че да даваме обещания, които да могат да бъдет изпълнени.

Подкрепяме Украйна освен поради трагдията на украинския народ. Искаме Украйна да завоюва, тъй като в противоположен случай това е заплаха и за нас. Путин би трябвало да знае, че е в полза на нашата сигурност да поддържаме Украйна. Затова чакаме водачите в НАТО да продължат поддръжката за Украйна “, съобщи Столтенберг.

Темата за изпращане на български бойци в Украйна е характерен образец за хибридна офанзива и дезинформация, съобщи служебният министър председател Димитър Главчев след срещата със Столтенберг.

„ Никога не е обсъждана такава тематика във формат на НАТО, не е обсъждана и през днешния ден. Така че българските жители могат да бъдат спокойни – няма тематика за изпращане на български бойци в Украйна “, увери Главчев.

Двамата са разискали и 20-ата годишнина от участието на България в НАТО. Столтенберг уточни, че страната ни е благонадежден съдружник като посочи, че България към този момент е постигнала задачата на отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

Източник: Българска национална телевизия

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР