Русия покани афганистанските талибани на най-големия си годишен икономически форум

...
Русия покани афганистанските талибани на най-големия си годишен икономически форум
Коментари Харесай

Русия покани талибаните на икономически форум в Санкт Петербург

Русия предложения афганистанските талибани на най-големия си годишен стопански конгрес в Санкт Петербург. Предполага се, че Москва скоро може да отстрани ислямисткото придвижване от листата със неразрешени организации, предават от Ройтерс.

Министерството на външните работи и правораздаването на Русия са докладвали на президента Владимир Путин по въпроса за премахването на възбраната, съобщи Замир Кабулов, шеф на Втори азиатски отдел в съветското външно министерство, пред държавната осведомителна организация ТАСС.

Според Кабулов към момента има въпросителни по тематиката, въпреки че покана за присъединяване в интернационалния икономически форум в Санкт Петербург на 5-8 юни вече е отправена. Афганистанските водачи обичайно се интересуват от закупуване на петролни артикули, уточни още той.

 Припомняме, че форумът в Санкт Петербург, който в миналото беше хазаин на западни изпълнителни шефове и капиталови банкери от Лондон и Ню Йорк, се промени доста на фона на войната в Украйна, която провокира най-голямата рецесия в връзките на Русия със Запада след Кубинската ракетна рецесия от 1962 година Западните вложители в този момент са сменени от бизнеси от Китай, Индия, Африка и Близкия изток.

Талибаните, чието име значи " студенти " на пущунски език, се появиха през 1994 година към южния афганистански град Кандахар. Това беше една от фракциите, които водеха революция за надзор над страната след отдръпването на Съюз на съветските социалистически републики и последвалото рухване на държавното управление.

През 2003 година Русия публично дефинира талибаните като терористична организация, макар че имаше периодически неофициални контакти с придвижването.

Талибаните поеха властта в Афганистан през 2021 година, когато американските военни сили се изтеглиха след 20 години война. Оттогава Русия постепенно построява връзки с администрацията на Афганистан, макар че придвижването към момента е публично неразрешено в Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР