В Специализираната прокуратурата е образувано досъдебно производство по чл. 95

...
В Специализираната прокуратурата е образувано досъдебно производство по чл. 95
Коментари Харесай

Васил Божков се сдоби с ново обвинение – извършвал е подривна дейност по време на протестите

В Специализираната прокуратурата е формирано досъдебно произвеждане по член 95 от Наказателен кодекс - " който за да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в осъществяването на опит за прелом за принудително завладяване на властта в центъра или по места, или в протест, или във въоръжено въстание ", заяви на конференция ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Досъдебното произвеждане е било формирано на 13 юли. По него има направени над 50 материални доказателствени средства от употребявани специфични разследващи средства. По това досъдебно произвеждане предприемачът Васил Божков е с повдигнато обвиняване като началник и уредник на незаконна група за осъществяване на подривна активност " там, където се организираха мирни протестни дейности ". Като обвинени има привлечени и други лица.

" Не би следвало, с изключение на наблюдаващия прокурор, никой различен, даже и министър, да е наясно с обстоятелства и условия по делото ", сподели Маджарова в коментар за това, че данни за такова следствие преди време разгласи вътрешният министър Бойко Рашков. Той уточни, че по това дело са били подслушвани жители и политически лица. От прокуратурата през вчерашния ден оповестиха обаче, че след направени инспекции от всички способени органи не е било открито нелегално подслушване на политици.

От прокуратурата преди минути оповестиха посредством прессъобщение, че " участниците в групата са имали за задача посредством хулигански дейности и основаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на спокойно протичащите цивилен митинги на територията на площад " Атанас Буров ", София, да основат евентуална заплаха за живота и здравето на протестиращите. "

Също по този начин участниците в групата имали за цел причиняване на междинни телесни повреди, незаконно заличаване и увреждане на непозната благосъстоятелност, предизвикателство на палежи и държане на взривни субстанции без съответно позволение.

С оглед новото обвиняване прокуратурата е изпратила още веднъж искане за екстрадиция на Божков от Обединените арабски емирства, където се намира той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР