В сезона на преяждането няма как да не обърнем внимание

...
В сезона на преяждането няма как да не обърнем внимание
Коментари Харесай

Ето какво се случва с тялото ви, когато преядете

В сезона на преяждането няма по какъв начин да не обърнем внимание върху пагубните вреди, които прекомерните количества храна нанасят на тялото ни. Така че преди да посегнете за единствено още една хапка, е добре да разберете какво се случва с храносмилателната ни система, когато консумираме прекомерно огромни количества храна, оповестява Индипендънт.

Стомахът е мускулна торба, която се намира в корема. Когато е празен, нормално не е по-голям от пестник. Въпреки това има потенциала да се уголемява и да доближава доста по-голям размер. Произвежда и киселина, с цел да смила храната добре.

След като храната е минала през стомаха, отива в тънките вътрешности, където смилането продължава и разрушените хранителни субстанции се всмукват в кръвния поток. Тънките вътрешности се свързват към дебелото черво, в което се всмукват единствено вода и соли, а остатъците се изхвърлят.

Може би сте се чудили за какво от възприятието на апетит се минава напряко на възприятието, че сте изпълнени до спукване, без да усетите нещо по средата. Така е, тъй като има закъснение, до момента в който сигналите от цялостния корем стигнат до мозъка.

Тялото ни има доста комплициран метод да ни оповестява, когато сме гладни или цялостни, изискващ редица хормони, които се създават в отговор на наличието или отсъствието на храна в храносмилателната система. Ако сме консумирали точното количество храна, изпитваме възприятие за задоволеност – цялост, която потиска желанието за ястие.

 Ето какво се случва с тялото ви, когато преядете

Два от най-важните хормони са грелин и лептин. Грелинът покачва апетита, а лептинът го понижава. Произвеждат се най-вече в стомаха и мастните кафези. Грелинът нормално има най-високо равнище преди да се нахраним, а по-късно стартира да спада. Лептинът споделя на мозъка, че сме цялостни. Може да се допусна, че хората с повече мастни кафези ще създават повече от него и затова по-малко ще желаят да ядат, само че не е по този начин. Затлъстелите хора построяват устойчивост към лептина, което значи, че би трябвало да създават повече, с цел да има резултат и понижаване на апетита.

Ето няколко неща, които да имате поради, когато посегнете за в допълнение храна.

Храната може да поеме единствено по два пътя – да продължи през храносмилателната система или да се върне назад там, откъдето е пристигнала, под формата на повръщане. Преяждането води до неприятно храносмилане и киселини. Тялото би трябвало да отклони доста от силата си, с цел да смели храната, което ни кара да се усещаме изтощени и сънливи.

Стомахът може да се пръсне от преяждане. Регистрирани са случаи, в които стомахът е претъпкан толкоз доста, че се получава перфорация и се постанова незабавно оперативно лекуване.

Преяждането може да аргументи гибел. Много е рядко, само че се е случвало, поради скъсване на хранопровода или стомаха.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР