В сегашната криза Реджеп Ердоган спешно се нуждае от съюзници.

...
В сегашната криза Реджеп Ердоган спешно се нуждае от съюзници.
Коментари Харесай

Кризата в Турция: Анкара не може да разчита на подкрепа от арабския свят

В сегашната рецесия Реджеп Ердоган незабавно се нуждае от съдружници. Личността на турския президент обаче поляризира и разделя целия арабски свят. Подкрепа и взаимност оттова очевидно няма да има, написа Керстен Книп в разбор за Deutsche Welle .
Президентът Ердоган счита, че турската лира се е сринала най-много заради съществуването на подправени вести в интернет. В началото на седмицата той съобщи, че разпространението на такива вести е равнозначно на държавна измяна, назова създателите на сходни наличия " стопански терористи " и ги разгласи за " предатели ". Преди това Вътрешното министерство оповести, че ще цензурира сериозни мнения в обществените медии. А ето и резултатите дотук: От 7 август до момента са били разпознати 346 потребителски профила, в които по провокативен метод бил коментиран сривът на турската лира.
Политологът от Центъра за турски проучвания и интеграционни изследвания в Есен Юнус Улусой допуска, че тези изказвания на Ердоган харесват на неговите последователи. За разлика от предходни стопански рецесии този път Ердоган като нищо би могъл да убеди част от популацията, че непозната суперсила е оповестила " икономическа война " на Турция и желае да дестабилизира страната. " Ердоган ще заложи на тази карта, макар че аргументите за рецесията са вътре в самата Турция ", споделя Улусой.

Според него обаче в дълготрайна вероятност Ердоган няма да има приемливо пояснение за срутва на турската лира. Турският президент постоянно се е хвалил, че точно на него се дължи забележителният стопански растеж. Сега обаче се случва тъкмо противоположното. " В момента турците към момента не усещат рецесията съществено, само че скоро и това ще стане. Голяма част от тях вероятно ще изгубят работните си места, а приходите им ще се свият от високата инфлация ", споделя политологът. Открит въпрос е дали и тогава Ердоган ще успее да сплоти електората към себе си.
Арабският свят също следи напрегнато рецесията в Турция. Живеещият в Лондон блогър Мохамед Юмех писа в Twitter, че арабите имат нееднозначно отношение към Ердоган. " Едни го считат за деспот, спечелил избори, които вероятно не са били напълно демократични. А други желаят да му подражават, само че в друга среда ". Явлението „ Ердоган “ е забавно както за демократите, по този начин и за автократично настроените араби. Личността на турския президент разделя и поляризира обществото освен в Турция, само че и в арабския свят.

За Ердоган се оказва удобно това, че в лицето на Доналд Тръмп в този момент си откри освен всесилен съперник, само че и политик, който счита икономическите наказания за законен инструмент на политиката, заради което ги ползва всеобщо. Колумнистът Абдел Бари Атуан написа, че Тръмп е настроил необятни пластове от арабския свят против себе си: " Както шиитите, по този начин и сунитите са зле настроени към неговото държавно управление, а и към неговата страна “, четем в „ Rai al-youm “. С други думи – водещите ислямски страни – като да вземем за пример Турция или Иран, които спадат към разнообразни религиозни лагери, биха могли да се обединят против Тръмп.

Коментаторът на излизащия в Бейрут и Лондон вестник " Ал Хаят " Хазим ал-Амин гледа на нещата иначе. „ Изявлението на Ердоган, че американците имали $, а турците - своя Бог – е прекомерно необичайно. То подрежда Ердоган в редиците на политическите популисти, които залагат повече на религиозни изказвания, в сравнение с рационалната политика “, сподели той. Според него, към същата група спадат още Доналд Тръмп, Бенямин Нетаняху, Владимир Путин и Али Хаменей. „ Всички те желаят най-малко частично да заместят политиката с вяра “.
Хазим ал-Амин твърди още, че в връзките сред Турция и Съединени американски щати в този момент са застанали един против различен един огромен и един дребен Тръмп. Затова " злополуката е неизбежна ", написа той. Юнус Улусой счита, че сега Ердоган не може да отстъпи пред американските претенции за освобождението на свещеник Андрю Брънсън, тъй като това би означавало турският президент да претърпи оскърбление, каквото един ориенталски патриарх не може да си разреши. Подобно решение, съгласно Улусой, е допустимо единствено в дълготраен проект.

В икономическо отношение Турция не може да разчита изцяло на арабската взаимност, споделя Мустафа Елабад, шеф на Центъра за районни и стратегически проучвания в Кайро. " Често пъти турско-арабското партньорство бива надценявано. Турция изнася за арабския свят най-вече елементарни артикули, които не изискват огромна спомагателна преправка ", споделя той. Най-близкият съдружник на Турция в арабския свят е Катар. Турция е разположила там свои войски. Тесните връзки сред двете страни се заздравиха в допълнение през предходната година, когато Турция мощно поддържа Катар след наложения на страната протест от обединението към Саудитска Арабия. Тогава Турция доставяше Катар с всички артикули от първа нужда. " Не е ясно обаче до каква степен Катар ще може да поддържа Турция. Малката страна е заета със личната си рецесия ", написа вестник The Washington Post.

Турция поддържа връзки и с други страни от Персийския залив, в това число и със Саудитска Арабия, само че те са по-скоро скромни. " Търговските взаимоотношения сред Турция и Саудитска Арабия въобще не могат да се съпоставят с комерсиалните връзки на Саудитска Арабия с страните от Европейски Съюз ", споделя Мустафа Елабад. „ Арабските страни няма да окажат поддръжка на Турция в сегашната рецесия “, безапелационен е още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР