В понеделник природният газ по тръбопровода Ямал-Европа, който по принцип

...
В понеделник природният газ по тръбопровода Ямал-Европа, който по принцип
Коментари Харесай

Природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа" тече в обратна посока за трета поредна седмица



В понеделник природният газ по тръбопровода " Ямал-Европа ", който по принцип транспортира съветски газ на запад към Европа, продължава да тече в противоположна посока - на изток от Германия към Полша - за трета поредна седмица, демонстрират утринни данни на немския мрежов оператор Gascade, представени от Ройтерс.

От 21 декември 2021 година насам газовата връзка сред Полша и Германия работи в противоположен режим, пренасяйки природен газ от запад на изток, което способства за прогресивен ценови напън върху европейските цени на синьото гориво.

През газопровода " Ямал-Европа " по принцип се реализира към една шеста от естествения годишен експорт на съветски газ за Европа и Турция.

В понеделник газовите размери на изток възлизат на 7 милиона киловатчаса в час (kWh/h), демонстрират утринните данни от измервателната точка Mallnow на германско-полската граница.

В същото време портативната мощ на съветските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, различен главен маршрут за синьото гориво към Европа, е постоянна и възлизат на 287 321 мегаватчаса (MWh) дневно.

Това равнище е устойчиво спрямо портативната мощ, следени от края на предходната седмица, само че остана надалеч под равнищата от над 900 000 MWh дневно, регистрирани при започване на декември 2021 година, демонстрират данни на словашкия оператор на тръбопроводи Eustream, представени от Ройтерс.

Европейските цени на природния газ се повишиха с над 30% от началото на 2022 година на фона на засилващите се опасения за ниски газови доставки през зимата, като в петък (7-и януари) фючърси на нидерландския газов хъб TTF с падеж в края на януари за малко даже пробваха да тестват равнищата над 100 евро за мегаватчас, откакто в самия завършек на 2021 година (на 31-ви декември) те се търгуваха с 7-седмично дъно към 70 евро за MWh.

Търговията в понеделник обаче започва с известно намаляване, като газовите фючърси на TTF поевтиняват с към 2% към 86,50 евро за мегаватчас.

Цена на природния газ на нидерландския газов хъб TTF (в евро за MWh)



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР