В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отправи най-силната

...
В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отправи най-силната
Коментари Харесай

Блинкен с една от най-острите публични критики на САЩ към поведението на Израел във войната в Газа

В неделя държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен насочи най-силната до момента обществена рецензия на администрацията на Байдън във връзка с воденето на войната от Израел в Газа , като съобщи, че израелската тактичност е довела до „ ужасни загуби на живота на почтени цивилни “ , само че не е съумяла да обезврежда водачите и бойците на „ Хамас “ и може да докара до трайно въстание, предава „ Асошиейтед прес “.

В две телевизионни изявленията Блинкен акцентира, че Съединените щати считат, че израелските сили би трябвало „ да се махнат от Газа “, само че също по този начин чакат да видят надеждни проекти на Израел за сигурността и ръководството на територията след войната.

Според Блинкен „ Хамас “ още веднъж се е появил в някои елементи на Газа, а „ тежките дейности “ на израелските сили в южния град Рафах рискуват да оставят най-близкия съдружник на Америка в Близкия изток „ да държи в ръцете си един нескончаем протест “ . Той посочи, че Съединените щати са работили с арабските страни и други страни в продължение на седмици за създаване на „ надеждни проекти за сигурност, за ръководство, за възобновяване “ в Газа, само че че не са забелязали това да идва от Израел. „ Трябва да забележим и това. “

Блинкен също по този начин съобщи, че защото Израел навлиза все по-дълбоко в Рафах на юг, една военна интервенция може да има прочут първичен триумф , само че рискува да нанесе „ ужасни вреди “ на популацията , без да реши казуса, „ който и двамата желаеме да решим, а точно да се уверим, че „ Хамас “ не може още веднъж да ръководи Газа “.

Повече от един милион палестинци се струпаха в Рафах с вярата да намерят леговище, до момента в който офанзивата на Израел напредваше в Газа. Израел твърди, че в града се намират и четири батальона бойци на „ Хамас “.

Според Блинкен воденето на войната от страна на Израел е сложило страната на траекторията, която евентуално може да наследи въстание с доста останали въоръжени членове на „ Хамас “. Той посочи:

„ Ако тя напусне, би се получил вакуум, напълнен от безпорядък, изпълнен с безредица и евентуално още веднъж напълнен от „ Хамас “. Говорихме с тях за доста по-добър метод за реализиране на дълготраен резултат, трайна сигурност. “

Блинкен също по този начин повтори, за първи път обществено от американски чиновник, заключенията на новия отчет на администрацията на Байдън до Конгреса от петък, в който се споделя, че потреблението от Израел на оръжия, предоставени от Съединени американски щати, в Газа евентуално е нарушило интернационалното филантропично право . В отчета се споделя също, че изискванията на войната не разрешават на американските чиновници да дефинират сигурно това при съответни въздушни удари.

„ Когато става въпрос за потребление на оръжия, опасенията за произшествия, при които поради съвкупността от вреди, нанесени на деца, дами, мъже, е било рационално да се реши, че в избрани случаи Израел е работил по метод, който не е в сходство с интернационалното филантропично право “ , акцентира Блинкен. Той цитира „ ужасната загуба на живот на почтени цивилни жители “ .

В неделя държавният секретар на Съединени американски щати е разговарял с израелския министър на защитата Йоав Галант , като е удостоверил дългогодишното опълчване на Съединени американски щати на разрастващата се сега израелска атака в Рафах, поради жертвите измежду цивилното население там, съгласно преразказа на Държавния департамент за диалога.

Блинкен прикани Галант да разреши на филантропичните служащи да внасят помощи в Газа и да ги разпределят. Израелската атака в Рафах затвори единия от двата основни гранични пункта към територията за една седмица, а множеството интервенции бяха спрени на другия, откакто той беше подложен на ракетна офанзива от „ Хамас “.

Седемте месеца на сражения и израелските ограничавания върху доставките на помощи към този момент доведоха до апетит в северната част на Газа. Организациите за помощ настояват, че съвсем цялостното преустановяване на доставките на храни, медикаменти и гориво и спирането на офанзивата в Рафах са довели до това, че филантропичните интервенции в Газа са на ръба на колапса .

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан в телефонен диалог в неделя с израелския си сътрудник Цачи Ханегби е изразил угриженост по отношение на военната сухопътна интервенция в Рафах и е разискал „ различни способи на деяние “, които да подсигуряват, че „ Хамас “ ще бъде надвит „ на всички места в Газа “, съгласно обобщение на диалога в Белия дом. Ханегби удостовери, че Израел взема под внимание опасенията на Съединени американски щати, съобщи Белият дом.

Войната стартира на 7 октомври след нахлуване против Израел от страна на „ Хамас “, при което починаха 1200 души, най-вече цивилни . Около 250 души бяха взети за заложници. По данни на здравното министерство в Газа вследствие на израелската атака са починали повече от 35 000 палестинци, най-вече дами и деца.

Нараства напрежението сред Байдън и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по отношение на метода на водене на войната, а също и вътрешното напрежение по отношение на поддръжката на Съединени американски щати за Израел – митинги в американските академични кампуси и доста републикански законодатели настояват, че Байдън би трябвало да даде на Израел всичко, от което се нуждае. Въпросът може да изиграе значима роля за изхода от президентските избори през ноември.

Миналата седмица в изявление за „ CNN “ Байдън съобщи, че неговата администрация няма да даде оръжия, които Израел би могъл да употребява за тотална офанзива в Рафах.

Кристиян Шкварек: Защо когато кажем нещо, либералите настояват, че е популизъм?!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР