В нашият забързан живот биваме постоянно затрупвани с нови неща

...
В нашият забързан живот биваме постоянно затрупвани с нови неща
Коментари Харесай

Подобрете паметта си със самохипноза

В нашият забързан живот биваме непрекъснато затрупвани с нови неща и е належащо да разполагаме с по-добра памет, с цел да можем да си спомняме всичко. Учениците се нуждаят от по-добра памет за учене и взимане на изпити. Повечето хора се нуждаят от по-добра памет, с цел да бъдат положителни в своята кариера и да могат по-добре да си спомнят нови значими обстоятелства. Въпреки това, множеството хора са затруднени при припомнянето на нови обстоятелства и хрумвания. Проблемите с паметта нормално се усилват с възрастта, само че съществуват и други фактори, които нарушават нашата дарба за помнене, като меланхолия, стрес, отмалялост, проблеми с концентрацията. За благополучие, съществуват няколко метода за възстановяване на паметта, като потребление на мнемонични начини и хипнотерапия.

Мнемоничните начини са потребни техники за запаметяване. Те се появяват под формата на думи, картини или други асоциации, които оказват помощ да се направи връзката сред информация и понятия. Съкращенията са известни мнемонични начини, при които се оформя една дума благодарение на първите букви от думи, елементи от фраза или име.

Акростиховете са доста сходни на съкращенията. Те са потребни за запомняне на подредени описи или поредност от събития. При акростиховете използваме първичните букви, срички или думи от изречение, с цел да си напомним друго известие.

 Учене за изпит

Друг прочут мнемоничен прийом е прочут като „ Метод на Лоци ”. Този способ е бил употребен в антични времена за запаметяване на речи. При тази техника, информацията се свързва с образни знаци по път. Първо е належащо човек да си мисли за физически маршрут, който познава добре, като да вземем за пример пътя до дома или до работа. След това е належащо да си показа, че се движи по този избран маршрут, както и да разпознава съответните обекти, около които минава. Всяка забележителност ще подхожда на нещо, което човек желае да запомни. След като е открил своя път и забележителностите, е належащо умствено да се асоциира някаква информация с всяка забележителност.

Друга техника за запаметяване е метода на делене на части. Този способ е от изгода при запаметяване на поредност от цифри, като телефонни номера, дати, както и номер на обществената осигуровка. Използването на този способ е обвързвано с делене на огромно количество информация на части, които са по-лесни за обработка и запаметяване. Може също по този начин да се групира информацията в категориите, с цел да може да се напомни по-сложна информация.

За сполучливо образуване на паметта, е належащо човек да се концентрира върху това, което има потребност да научи наизуст за няколко секунди, с цел да обработи информацията. Необходимо е да се отстраняват другите разсейващи детайли от околната среда, които отклоняват вниманието от това, което би трябвало да се запомни. Може също да се запише избрана информация, да се прочете на глас и да се направи опит за потребление на всички сетива, когато се учат нови неща.

Стресът може да понижи способността на човек да се концентрира и запомни информация, заради това е належащо да остане спокоен. Въпреки че триковете за запомняне са потребни, стресът и неналичието на фокус са главните аргументи, заради които хората са наранени от проблеми с паметта. Ако тревогата и проблемите с концентрацията са повода за проблеми с паметта, може да се употребява хипнотерапия за възстановяване на паметта. Паметта ще се ускори посредством съчетание способи и техники за запомняне и хипнотерапия.

Хипнотерапията и техниките за запомняне оказват помощ да се усъвършенства паметта посредством повишение на информираността, тъй че в никакъв случай да не се не помни информация, като да вземем за пример къде сте оставили ключовете или портфейла. Хипнотерапията може да помогне на човек да се оправи със напрежението, като раздразнителност по време на изпит или показване по време на работа.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР