В началото на седмицата Би Би Си съобщи за ново

...
В началото на седмицата Би Би Си съобщи за ново
Коментари Харесай

Д-р Стефан Константинов за новото лекарство за рак: То получи одобрение по бърза писта

В началото на седмицата Би Би Си заяви за ново лекарство против рак, утвърдено към този момент и в Европа. Медикаментът открива къде в организма има характерна генетична особеност, предизвикваща болестта.
Одобриха ново лекарство за лекуване на ракови формирания Медикаментът е тестван сполучливо на двегодишно момиче от Белфаст
Приложен е за първи път на 2-годишната Шарлът от Северна Ирландия. Детето е диагностицирано с рак на съединителната тъкан, в резултат на лекуването в Лондон растежа на тумора е стеснен и момиченцето се връща към естествен метод на живот. Според експертите лекарството е революционно, тъй като лекува разнообразни типове рак и има по-малко странични резултати. То към този момент е публикувано за приложимост в Съединени американски щати, Бразилия и Канада.

„ Би Би Си е доста уважавана медия, само че малко би трябвало да охладим думата „ революционно”, тъй като в действителност това лекарство е изобретено някъде 2013 година предходната година е позволено от Агенция за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати, таза година – от европейската агенция”, разяснява в предаването „ 120 минути” доктор Стефан Константинов, някогашен здравен министър, а сега шеф на Университетската болница за интензивно лекуване по онкология в София.
Той посочи, че милиони хора се разболяват от рак, а тези, които са подлагани на лекуване с това лекарство, са към 200.

„ То получава утвърждение по една много бърза писта. Все повече се появяват такива лекарства, които за избрани случаи работят, само че те са безумно скъпи”, сподели още доктор Константинов.

Директорът на Онкологичната болница в София посочи, че не знае каква е цената на новия медикамент.

„ Мога да кажа, че в нашата болница, в нашата страна, която има доста стеснен финансов запас – с най-малкия запас в Европа. Ние имаме пациенти, които лекуваме с десетки хиляди лв. месечно. Не зная какъв брой ще коства това лекарство и дали ще влезе в нашия лист и въпросът е дали е нужно. Някои медикаменти след бързо утвърждение, след 4-5 години се оказва, че те не са дали този резултат, който сме очаквали”, сподели още доктор Стефан Константинов.

Вижте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР