В интервю за The Economist Генералният секретар на НАТО Йенс

...
В интервю за The Economist Генералният секретар на НАТО Йенс
Коментари Харесай

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да отменят ограниченията върху Украйна за използване на западни оръжия срещу цели в Русия

В изявление за The Economist Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани съдружниците да анулират рестриктивните мерки върху потреблението на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия.
 
" Мисля, че е пристигнало времето съдружниците да обмислят дали да не анулират някои от рестриктивните мерки, които са наложили върху потреблението на оръжията, които са дарили на Украйна ", сподели Столтенберг в изявление за сп. " Економист ", като подсети, че се водят боеве в Харковска област.
 
" Да се лишава на Украйна опцията да употребява тези оръжия против законни военни цели на съветска територия мощно затруднява отбраната ѝ ", акцентира той.
 
Генералният секретар съобщи, че Русия води нападателна война, а Украйна има право да се пази. " И това включва и нанасянето на удари по цели на съветска територия ", изясни той, като означи, че някои съдружници към този момент са отменили такива ограничавания и " е време и други съдружници " да обмислят това.
 
Столтенберг акцентира, че самоотбраната е " залегнала в Устава на Организация на обединените нации ". " Тя е законна, законна и ние оказваме помощ на Украйна да отстоява това си право, което би трябвало да включва и опцията да нанася удари по цели на съветска територия ", акцентира генералният секретар.
 
Припомняме, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и други членове на най-близкото обграждане на президента Джо Байдън се пробват да го убедят да разреши на Украйна да употребява оръжия, предоставени от Съединени американски щати, за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Англия и други страни към този момент анулираха тези ограничавания.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР