В началните фази на коронавирусната инфекция измененията в белите дробове

...
В началните фази на коронавирусната инфекция измененията в белите дробове
Коментари Харесай

Доц. Марин Пенков: В началните фази на COVID-19 измененията в белите дробове могат да бъдат уловени само със скенер |

В началните етапи на коронавирусната зараза промените в белите дробове не се виждат при рентгенова фотография, само че е допустимо да бъдат  " уловени " със скенер. Вече е основан специфичен протокол за проучване на гръдния панер, който обезпечава изчерпателна информация при ниски дози на облъчване. За преимуществата на този способ за диагностика на новото вирусно заболяване споделя доцент Марин Пенков, шеф на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Доц. Пенков, неотдавна отделението, което ръководите, промени протокола за лъчевото натоварване на пациентите. Каква е задачата?

Промяната се наложи заради разрастването на пандемията от COVID-19 и увеличаването на броя проучвания със скенер, както при новодиагностицирани пациенти, по този начин и при хора, които са изкарали COVID-19, които наблюдаваме. Заедно с Българското сдружение по Кардиоторакална рентгенология създадохме нискодозов протокол за компютърно-томографско проучване на гръдния панер. Той ни разрешава да получим оптимално точна информация за положението на белите дробове на пациентите, при лъчево натоварване, съответстващо на една рентгенова фотография.

Възможно ли е да има засягане на белите дробове в резултат на ковид, без това да си проличава на рентгеновата фотография?

Разбира се! В началните етапи на заболяването е изцяло обикновено да не се изобрази засягане на белите дробове на рентгенография. А при към 56% от случаите при развиване на COVID-пневмония тя не се открива със общоприетата рентгенография.

Кога се постанова да се повтори фотографията, с цел да сте сигурни, че не пропускате нещо?

Обикновено образното проучване би трябвало да се извърши при задълбочаване на признаците или тяхното утежняване (появяване на зной например). Образно проучване може да се наложи и при леко до приблизително тежко протичане на болестта, само че то би трябвало да бъде извършено най-малко на 6-ия ден след положителен PCR тест. Това е една от грешките, които, за жалост, се случват при множеството пациенти - в терзанието си, незабавно след позитивен PCR тест, те бързат да си създадат нагледно проучване още на идващия ден и нормално резултатът е отрицателен, само че това е фалшиво-негативен резултат.

Рентген или скенер – кое от двете проучвания е за предпочитане или това зависи от положението на пациента?

Разбира се, общоприетата рентгенография постоянно ще остане златен стандарт за проучване на гръдния панер и измененията в него. Но в случаите с COVID-19 промените в белите дробове доста постоянно се откриват единствено при скениране, което накара и нашият екип да създаде, този нискодозов протокол за проучване на гръдния панер. Целта ни е да получим изчерпателна информация при минимално облъчване. Така можем да сме оптимално потребни на пациентите ни, без да им вредим. Първият принцип в медицината е да не вредим.

Има ли присъщ облик, който приказва 100% за ковид, даже когато PCR пробата е негативен? Имали ли сте такива случаи?

Образите при поразяване на белите дробове от COVID-19 си имат избрани характерности. За наше благополучие, ние добре можем да забележим и оценим белия дроб. Измененията, които следим - засенчвания вид “матово стъкло “ са нещо, което добре познаваме. Те съществуват от въвеждането на скенера в диагностиката на болесттите на белите дробове.

Такива промени сме следили доста преди COVID-19 и те доста постоянно са белег на други заболявания, засягащи белите дробове. Затова е доста значимо за всеки рентгенолог да има задоволително изчерпателна информация за пациента, който минава през звеното. При COVID-19, както при всяко друго заболяване, е извънредно значимо да се знае и в кой етап се намира пациентът, тъй като измененията първоначално са единствено „ матово стъкло “, в по-късни стадии може да се стигне до изострен респираторен дистрес синдром. Може върху този развой да се насложи бактериална зараза.

Впоследствие промените могат да се провеждат във фиброзни промени и интерстициални задебелявания. Тази минимална информация в доста от случаите е жизненоважна за слагането на вярната диагноза и установяване на стадия на болестта.

Обратими ли са промените в белите дробове, които настъпват в резултат на срещата с ковид, и след какъв брой време могат да отшумят?

В огромния си % промените в белите дробове, породени от коронавирусната зараза, изчезват в границите на 3 до 6 месеца, според от тежестта на протичане на болестта. Очакваме цялостно възобновяване на белият дроб след 3-ия месец.

Могат ли пациентите да бъдат спокойни, че няма да се заразят, отивайки в болница за обзор или фотография? Какви ограничения сте взели вие в тази посока?

С течение на времето се потвърди, че минимален късмет за заразяване има при съблюдаване на въведените противоепидемични ограничения. Тези ограничения най-стриктно се следват в болничните заведения. Оказа се, че множеството от сътрудниците работещи в COVID-секторите, са се заразили отвън лечебните заведения.

Въпреки това, съобразявайки се с предписанията за добра здравна процедура на международната общественост, ние сме въвели. Това са специфични часове, в които се преглеждат единствено пациенти с потвърдена коронавирусна зараза или със признаци, присъщи за нея, като през това време пространствата, през които минават, са изолирани от останалата част на болничното заведение, не се позволяват други пациенти и не се преглеждат. Веднага след привършване на този период от време отделението се дезинфекцира напълно, след което продължава естествената си работа.

Д-р Марин Пенков е приключил медицина през 2003г в МУ София. През 2009 година Получава компетентност по „ Образна диагностика “. През 2015 година му е присъдена „ Европейска тапия по Неврорентгенология “, а през тази година стана първият български доктор с „ Европейска тапия по детска неврорентгенология “.
Участвал е в голям брой научни конгреси в България и чужбина, отдадени на новостите в образната диагностика. Владее всички стандартни и профилирани методики в региона на образната диагностика. Участвал е в работни групи за правене на правила за добра здравна процедура в региона на образната диагностика. От 2011 година е шеф на Отделението по образна диагностика към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.Председател на българското сдружение по неврорентгенология. Научен секретар на българското сдружение по кардиоторакална рентгеногология.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР