В каменоломна на белгийско-нидерландската граница учени откриха останките от най-древния

...
В каменоломна на белгийско-нидерландската граница учени откриха останките от най-древния
Коментари Харесай

Прародителят на пилето е живял с динозаврите

В каменоломна на белгийско-нидерландската граница учени откриха останките от най-древния родственик на актуалните пилета, яребици и патици. Той е живял на Земята преди 66 милиона години. Палеонтолозите са описали своята находка в списание " Нейчър ", посочи БГНЕС.

" Нарекохме тази птица астериорнис. Смятаме, че това име добре подхожда на създание, което е живяло малко преди рухването на метеорита, погубил динозаврите. В древногръцките легенди титанката Астерия се трансформира в пъдпъдък, с цел да се избави от Зевс. Нейната адашка е била непосредствен родственик на общия предшественик на актуалните пъдпъдъци, пилета и патици ", посочи единият от създателите на проучването, палеонтологът от музея " Брюс " в Гринуич - Даниел Ксепка.

През последните 20 години палеонтолозите коренно трансформираха своите показа за това по какъв начин са изглеждали и еволюирали динозаврите и първите птици. Сега учените считат, че съвсем всички динозаври са имали пера, доста от тях са снасяли яйца и са се грижили за потомството си, а на ролята на " изгубеното звено " на еволюцията в този момент претендират едновременно няколко типа антични протоптици.

Учените са създали съвсем всичките си открития с помощта на разкопките в северозападен Китай и на територията на Вътрешна Монголия, където са открити стотици отпечатъци от телата на античните птици и пернати динозаври, които са живели на Земята по време на интервала Креда. Техните остатъци са оживели до нашите времена, поради особените условия на образуване на локалните скали. Благодарение на това са се запазили освен огромни кости, само че и меки тъкани на тялото и пера.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР