Областният управител на Пловдив инж. участва в шестото издание на

...
</TD
>Областният управител на Пловдив инж. участва в шестото издание на
Коментари Харесай

Областният управител на Пловдив с официална визита в Белград

Областният шеф на Пловдив инж. взе участие в шестото издание на " International Balkan Economic Summit " в Белград, което се организира на 16 май 2024г. Събитието събра над 100 предприемачи от България, Турция и Сърбия. На откриването участва и българският дипломат в Сърбия Петко Дойков,  Донка Колева от Сдружение " Бултиш " (сдружение на българския и турския бизнес), заместник-кметът на Община Марица (град Пловдив) Николай Стаматов, представители на българския бизнес, както и министърът на търговията на Сърбия Томислав Момирович.

" Съвместното съдействие сред балканските страни е извънредно значимо за бъдещото развиване на югоизточна Европа и на балканския полуостров. Само дружно, когато си сътрудничим освен в областта на стопанската система, туризма и културата в България, Сърбия, Турция, а за какво не и с Румъния и Гърция, можем да бъдем конкурентноспособни освен на европейския, само че и на международния пазар. “ Сподели инж.

" Като регионален шеф на втората по величина област и първа по икономическо развиване в България, имаме над 25 годишен опит в построяването на стопански зони с вложители от всички континенти като сега в региона работят над 150 интернационалните концерни. 15% от Брутният вътрешен продукт на България идва от Пловдив област. В града работят едни от най-големите марки като Либхер, Шнайдер, Филип Морис, КТМ и други. Предизвикателствата пред стопанската система и развиването на тези стопански зони е голямо, като сега създаваме идея за надграждането им. България е от 17г. член на Европейския съюз, а Сърбия и Турция са кандидат-членове за Европейски Съюз по тази причина считам, че това е една добра основа и опит, които те могат да заимстват от нас. “ показа още той.

Инж. Зюмбилев уточни, че за българската стопанска система едно от основните неща е т.нар зелена договорка и въглеродната индиферентност през 2050г. " Благодарение на нашия дълготраен опит, първата въглеродно-неутрална икономическа зона в Европа бе основана точно в Пловдив. “ – акцентира регионалния шеф на региона.

В края на речта си той благодари за поканата да участва и показа преимуществата на региона пред толкоз доста хора и на собствен ред предложения всеки, който се интересува от бизнес и вложения, да посети Пловдив и икономическите зони.

В изявлението си дипломат Дойков уточни, че насърчаването на районното и икономическото съдействие е една от главните цели на българската външна политика, като разширението на икономическото съдействие сред България, Турция и Сърбия е пътят напред за по-висок стопански растеж и за трите страни. Той напомни, че стокообменът сред България и Сърбия нараства годишно, както и туристическият поток сред двете страни. В тази връзка бе изразена вяра, че резултатите от днешната среща ще допринесат за усилване на двустранния стокообмен, оповестиха още от Българското посолство. 

След формалната част бяха проведени В2В срещи за бъдещо взаимно партньорство.

На идващия ден, регионалният шеф инж. дружно със зам.-кметът на Община Марина Николай Стаматов и Донка Колева от Сдружение " Бултиш ", посетиха българското посолство в Белград на протоколна среща с посланика Петко Дойков. По време на диалога регионалният шеф показа на Петко Дойков информация за икономическото положение на област Пловдив, както и опциите за вложения в района. Стана ясно, че България и Сърбия ще ускоряват връзките си, а отсега нататък посолството в Сърбия и Област Пловдив ще работят дружно и ще търсят способи да си сътрудничат с замяна на хрумвания за по-бързото и динамичното развиване на икономическите връзките сред двете страни.

Срещата завърши с замяна на протоколни дарове.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР