В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се

...
В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се
Коментари Харесай

Панаир на солта се провежда днес в Бургас

В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се намира крайморското Атанасовско езеро. На 12 август 1980 година дългото близо 9 км. езеро е оповестено за народен резерват, за запазване и предпазване на  редките типове птици, които го населяват. Днес северната част е поддържан резерват, южната – предпазена околност, а цялата повърхност на езерото и земеделските земи към него са оповестени за Натура 2000 зона по Директивата за птиците и за местообитанията. 



Повече от 20 години Българска фондация Биоразнообразие и Регионална ревизия по околна среда и води – Бургас провеждат специфичен към датата на оповестяване на Атанасовското езеро за резерват. Тази година събитието е на 13 август от 16 часа, а специфичен акцент ще бъде подложен върху зелената сол – най-новият артикул от лагуната. От какво се създава тя, за какво е " сол без сол ", на какво се дължи мощно зеленият й цвят – това са единствено част от въпросите, на които посетителите ще получат отговори на соленото събитие, дават обещание от фондацията. 



Водата на езерото е присъща със своята соленост от от 20 до 27,5%, заради което соленодобивът като произвеждане от мястото води началото си от 1906 година. На панаира ще бъдат показани още занаятчийски шоколад с морска сол от езерото, козметика с натурални артикули и несъмнено другите типове сол, които се добиват от мястото. Програмата планува детски работилници, галерия на карикатури " Икономия на средствата " от 25-то Габровско биенале, а в края на деня БФБ ще връчи Годишните награди за биоразнообразие и климат в България.

Снимки: lagoon.biodiversity.bg, списък
По обявата работи: Иван Петров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР