Университетът на Нагазаки в Япония обяви, че спира да наема

...
Университетът на Нагазаки в Япония обяви, че спира да наема
Коментари Харесай

Японски университет спря да назначава професори пушачи

Университетът на Нагазаки в Япония разгласи, че стопира да наема професори и преподаватели, които пушат, предават интернационалните медии. Това е първото сходно решение на японски държавен университет, а може би и първо в света, означават наблюдаващи. 

Все отново университетската администрация оставя опция за изключения, като прецизира, че такива ще се позволяват, в случай че претендентите обещаят да спрат нездравословния табиет след поемането на длъжността.

Новата политика отразява възходящата наклонност за възбрана на тютюнопушенето във всички публични пространства в Япония, в това число в заведения за хранене и питейни заведения, преди началото на Олимпийските игри в Токио и Параолимпийските игри през 2020 г. Политиката отразява и възходящите старания на фирмите от частния бранш да ползват разпоредбите за възбрана на тютюнопушенето.

" Работата ни като университет е да развиваме човешките запаси и се усещаме задължени да обезкуражаваме хората да пушат, също както някои компании започнаха да не набират фрагменти, които са пушачи ", разяснява Шигеру Коно, президент на университета.

Говорителят на университета в Нагасаки Юсуке Такакура пък сподели пред Агенция Франс Прес, че са стигнали до заключението, че " пушачите не са годни за просветителния бранш ". Той добави, че образователното заведение е потърсило юридически съвет и не счита, че политиката опонира на законите за дискриминация.

Забраната следва приемането от университета на " пътната карта за непушачи ", оповестена през ноември 2018 година, която включва премахването на 10 зони за пушене в кампуса на образователното заведение малко по малко.

Япония от дълго време се разграничава от развитите страни във връзка с тютюнопушенето - тя се счита за парадайс за пушачите, където пушенето е позволено в доста заведения за хранене и питейни заведения. Нови закони на Токио в този момент не разрешават пушенето в заведенията за хранене, без значение от размера им. Ресторантите могат да основат обособени пространства за пушене, само че клиентите не могат да ядат или пият там.

Пушенето е напълно неразрешено и в учебни пространства - от детските градини до гимназиите, макар че пространство може да бъде отделено отвън университетските и болничните здания.

Световната здравна организация (СЗО) е дала на Япония най-ниската си оценка за напъните за попречване на пасивното тютюнопушене и Токио даже има по-лоши резултати в района в съпоставяне със страни като Китай и Южна Корея, напомня Българска национална телевизия.

Въпреки това използването на тютюн в Япония понижава в сходство с по-широката международна наклонност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР