Пентагонът значително намалява закупуването на изтребители от пето поколение Ф-35.

...
Пентагонът значително намалява закупуването на изтребители от пето поколение Ф-35.
Коментари Харесай

САЩ съкращават покупките на най-съвременното оръжие

Пентагонът доста понижава закупуването на изтребители от пето потомство Ф-35. Машината, макар високите си технологии, се оказа прекомерно скъпа и капризна за поддръжка. По-специално породиха компликации с актуализирането на софтуера. За някои от проблемите на плана - в материала.

Проблеми с актуализацията

Предложеният бюджет на Пентагона за фискалната 2025 година включваше придобиването на 68 изтребителя от пето потомство - 42 Ф-35A за Военновъздушните сили, 13 Ф-35Б за Военноморски сили и същия брой Ф-35Ц за Корпуса на морската пехота. Тъй като цената на един аероплан е към 100 милиона $, това е не по-малко от съвсем седем милиарда. Конгресмените обаче орязаха апетита на военните с 15 % - до 58 машини. Парите за останалите 10 ще бъдат дадени, когато Пентагонът рапортува за превъзмогването на голям брой компликации с програмата за рационализация на Ф-35.

Конгресмените бяха изключително недоволни от компликациите при внедряването на актуализацията на “Тех Рефреш 3 ”. “Локхийд Мартин ” към този момент стартира построяването на самолети в тази настройка, само че клиентът към момента не е подготвен да ги одобри. Според проекта първите Ф-35 ТР-3 трябваше да влязат във Военновъздушни сили до април 2023 година Сроковете обаче са изместени.

“Тех-Рефреш 3 ” планува замяна на част от електронното и изчислително съоръжение, както и софтуера. Нов централен компютър, зареждане и свързаната електроника са създадени и се внедряват. Благодарение на това се надяват да реализират повишение на успеваемостта при решаването на всички съществени задания, което ще се отрази позитивно на бойните качества на самолета. Първите осъвременени машини обаче се оказаха доста груби. Софтуерът не действа добре и характерностите му не дават отговор на посочените.

Пентагонът реши да отсрочи огромното произвеждане и да организира нов кръг от проби. Завършените Ф-35 бяха изпратени за предпазване. Съдбата им зависи от резултатите от тестванията. В същото време времето на идната огромна стратегия Ф-35 Block 4 се измества надясно, редица технологии от които бяха тествани точно в плана “Тех Рефреш 3 ”.

Куп неточности

Ф-35 “Лайтнинг-II ” ( " Мълния " ) е вторият сериен изтребител от пето потомство в света след Ф-22 “Раптор ”. Построени са 187 единици от последния ”. Правителството счита по-нататъшното произвеждане за нерентабилно - машината се оказва прекомерно скъпа даже за Съединени американски щати.

Ф-35 е предопределен да бъде по-евтина, по-технологично напреднала опция. Разработката на “Мълнията ” обаче не коства доста по-малко от Ф-22: 55 против 66 милиарда $. При такива разноски 35-цата излезе извънредно груба и отстъпва по бойни качества освен на “Раптор ”, само че и на доста самолети от потомство 4++.

Първият сериозен звънец удари през 2011 година по време на тестванията на прототипа Ф-35Ц, трансформация за Военноморски сили на Съединени американски щати. Изтребителят не съумя да кацне на палубния симулатор осем пъти поред - той не можа да хване куката на спирачните кабели. Като причина бяха посочени съществени дефекти в дизайна. Те бяха поправени единствено посредством забележителна трансформация на машината. Но проблемите си останаха.

В началото на 2017 година Пентагонът заяви, че 78 водачи на самолетоносач се оплакват от мощна болежка по време на политане от самолетоносач заради трептения на седалката. Видео на водачи, които блъскат главите си в капака на пилотската кабина, обиколи интернет пространството. От един от тях даже изскочи скъпата високотехнологична каска на стойност 400 хиляди $.

Трудности породиха и с версията на изтребителя за морската пехота на Съединени американски щати. Ф-35Б има късо политане и отвесно кацане с помощта на специфичен мотор зад пилотската кабина. Тестовете през 2015 година демонстрираха, че машината е изцяло неготова заради редица неточности, позволени на стадия на планиране.

По-конкретно, заради огромното тегло на спомагателната силова установка, обсегът на полета на военноморската версия е доста по-малък от този на базовия Ф-35A - 1670 километра против 2200 километра. Единственият руски сериен аероплан с отвесно политане и кацане, Як-38, страдаше от сходни „ заболявания “, свързани с дребен военен радиус, който военноморските водачи, с присъщия си комизъм, нарекоха „ изтребител за отбрана на мачтата “. Освен това крилата на Ф-35Б не се сгъват, което затруднява разполагането му на кораби.

Златна мина

Има и обилни градивни дефекти, които са присъщи и за трите модификации на изтребителя. През 2015 година Пентагонът беше заставен да забрани на водачи с тегло до 61 кг да ръководят тези машини. Факт е, че в катапултиращите седалки на водачите, основани особено за Ф-35 от английската компания “Мартин Бейкър ” по време на тестване е открита нередовност, която може да докара до тежки пострадвания или даже гибел на водача.

Освен това повече от 150 единици Ф-35 са имали сериозен недостатък в горивната система: защитните клапани са били дефектни. Естествено, частите трябваше да бъдат заменени, като първо „ заземиха “ целия флот “Мълнии ”. Такива ограничения бяха подхванати много постоянно. Например през лятото на 2014 година полетите на Ф-35 бяха спрени, откакто два самолета за малко да се разбият в границите на една седмица: на единия се възпламени мотора при политане, а другият направи спешно кацане заради приключване на гориво.

Проблемите растяха като снежна топка. През януари 2019 година “Блумбърг ” разгласява отчет на Пентагона за сериозни компликации с надеждността и издръжливостта на самолета, точността на оръжието и софтуера. Установено е, че доста от 60-те Ф-35Б са планувани за пенсиониране заради щета на корпуса на самолета, настъпила към четири пъти предварително, а високотехнологичното покритие, което прави изтребителите невидими за вражеските радари, се износва по-бързо от предстоящото. И внезапно се оказа, че е рисково да се правят свръхзвукови прехващания на Ф-35Ц - има риск от разрушение на опашната част.

През януари 2021 година някогашният министър на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан непосредствено назова програмата Ф-35 неуспех. За “Локхийд Мартин ” и доста реализатори обаче този аероплан е златна мина. Както и за Белия дом, който интензивно продава Ф-35 на своите съдружници. “Мълнията ” ще бъдат закупени от Белгия, Холандия и Норвегия, откакто трансферират своите Ф-16 в Украйна. Именно тази машина беше определена за съществена за Военновъздушни сили от Англия, Израел, Италия, а Полша, Чехия, Финландия, Гърция и Германия възнамеряват да я закупят в близко бъдеще. Ф-35 ще продължи да носи съществени пари на американците, само че никой не знае по какъв начин ще се показа в действителна борба.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13844Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед6950Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед2486Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед3138Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед2614Татяна Дончева-Водач в 4 МИР- В.Търново: Икономиката и енергетиката са основни цели на " ЛЕВИЦАТА! " Алтернативен Поглед116663Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78892„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР