На 14-и юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител.

...
На 14-и юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител.
Коментари Харесай

Световен ден на кръводарителя – 14 юни

На 14-и юни се празнува Световният ден на доброволния кръводарител. На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и доктор, разкрил системата на кръвните групи „ А-В-0 " при започване на 20 век.

За това свое велико изобретение, избавило и продължаващо да избавя милиони човешки животи, той е награден с Нобелова премия, а рождената му дата е избрана от Световната здравна организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

Световният ден на доброволния и безплатен кръводарител ще бъде маркиран с акция за кръводаряване във Военномедицинска академия (ВМА), оповестиха от лечебното заведение. Денят се отбелязва на 14 юни.

Всеки искащ ще може да подари кръв в границите на деня от 8:00 ч. до 16:00 ч. в Центъра по трансфузионна хематология във ВМА.

Около 7000 души годишно са кръводарителите в Центъра, като половината от тях са военнослужещи и цивилни чиновници от военните формирования. Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от задачите на ВМА.

През януари в акцията „ Бъди един от нас: Дари кръв - избави живот! " се включиха възпитаници, навършили 18 години. В кръводарителски акции, проведени от ВМА, се включват спортисти, актьори, чиновници на църквата и други

Началото на самодейността стартира през август 2023 година Всеки човек, сред 18 и 65-годишна възраст, с тегло над 50 кг. и липса на противопоказания, може да подарява кръв. Мъжете могат да подаряват кръв до пет пъти в границите на една календарна година, а дамите - до четири. Интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко два месеца, напомнят от ВМА.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР