Полша вече не приема мигранти, въпреки новите закони на ЕС.

...
Полша вече не приема мигранти, въпреки новите закони на ЕС.
Коментари Харесай

Близък партньор на Киев отказа рязко на Брюксел

Полша към този момент не приема мигранти, макар новите закони на Европейски Съюз. Това се изяснява с обстоятелството, че в страната към този момент има доста украински бежанци. Освен това Варшава има намерение да изиска пари от Брюксел за подсилване на границата. Какво ще излезе от това?

Полско изключение

Европейски Съюз одобри пакт за миграцията и убежището. Има 10 решения за реда за приемане на бежанци. Разработен от 2015 година След бурни диспути Европейският парламент утвърди тези документи. Полша и Унгария бяха изрично срещу, само че не бяха чути.

Пактът има за цел да разпредели тежестта на миграцията. Ако някой има прекалено много бежанци, някой различен би трябвало да ги одобри. Количествените параметри на „ механизма за взаимност ” се дефинират от Европейската комисия.

Полският министър на финансите Анджей Домански посочи, че утвърдените документи не регистрират обстановката на белоруската граница. От средата на 2021 година там са се натрупали доста имигранти от Близкия изток, Азия и Африка. Във Варшава са преброени над 80 хиляди опита за нелегално влизане на територията на Европейски Съюз.

Премиерът Доналд Туск акцентира: Полша няма да допусне никого. Пактът предвиждаше такава обстановка. При отвод се дължи финансова отплата от 20 хиляди евро на човек. Варшава също не е съгласна с това.

„ Няма да плащаме за нищо, няма да се постанова да одобряваме мигранти, идващи от други направления, и Европейският съюз няма да ни постанова никакви квоти “, сподели решително Туск.

И за това има законови учредения. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон означи: защото в Полша има доста украинци, може да се разисква отчасти или цялостно освобождение от отговорности.

Ключ за граници

Полша се отнася доста съществено към въпроса с миграцията. През 2022 година взеха решение да построят съвсем двеста километрова стена с височина 5,5 метра по границата с Беларус. Цена: 278 милиона $. Част от оградата следва да бъде построена в реликтната Беловежка пуща, което провокира митинги на природозащитници. ЮНЕСКО изпрати инспектори там през март. Присъдата ще бъде произнесена през юли.

Министерството на защитата ще отпусне още 370 милиона, с цел да направи бариерата непроходима. Това заяви зам.-началникът на ведомството Цезарий Томчик. Туск няма нищо срещу. „ Когато става дума за сигурност “, не би трябвало да има ограничавания върху ресурсите, изясни той.

В същото време Варшава чака, че разноските за създаване на спомагателни укрепления ще бъдат поети от Брюксел. „ Това е границата на Европейски Съюз “, акцентира министър председателят.

Национален нарцисизъм

„ Това не е първият път, когато Полша отхвърля да взе участие в планове, свързани с мигрантите “, напомня Николай Топорнин, доцент от катедрата по европейско право в МГИМО. „ Варшава ще продължи да се придържа към това линия и ще бъде доста насилствено да дава отговор на сходни начинания от Брюксел ”, добавя той.

Според политолога полските управляващи схващат, че поради обстановката в Украйна потокът от бежанци оттова ще се ускори. В същото време миграционната политика на Европейския съюз не е изключителна подготвеност на Брюксел – тя е взаимна. Центърът единствено предлага начинания, само че страните сами вземат решение.

„ Унгария, Словакия и Румъния са съгласни с Полша тук. Те не желаят да одобряват тези хора. Това изисква логистични и инфраструктурни разноски, разноски за жилища и застраховки. Тяхното лично население има задоволително проблеми. А и поляците се характеризират с народен нарцисизъм, не са доста другарски настроени към хората от африканска или друга „ небяла “ народност “, прибавя експертът.

Водещият специалист на РИСИ Олег Неменски счита, че украинските мигранти са сериозен мотив за Брюксел. „ Изглежда, че на глава от популацията Полша е преди всичко в Европа във връзка с броя на чужденците, във Варшава няма боязън от изостряне на връзките с Брюксел, защото съгласно социологическите изследвания болшинството от тях гласоподавателите тук са единомислещи “, изяснява той.

Украинците се одобряват по-лесно в Полша, тъй като са културно близки и са ангажирани с интеграцията. Официално повече от 950 хиляди украинци са под „ краткотрайна протекция “ в Полша. Раздразнението в страната обаче пораства. Според социолозите от ИБРИС повече от 50% от поляците са за депортирането на украинските наборници в родината им.

„ Формално няма разлика сред мигрантите от Украйна и Близкия изток. Следователно във Варшава има избрана логичност, с която са подготвени да защитят позицията си, тъй че Брюксел ще направи някои отстъпки, изключително откакто Туск има положителни позиции. Той схваща по какъв начин да договаря с тях “, прецизира Неменски.

Но обезщетения за подсилване на границата надали ще бъдат дадени. Изграждането на стени, с цел да се предотврати притокът на мигрантите, към този момент не е на мода в западния свят. Варшава схваща това. Много по-важно е да се реши казуса с миграцията като цяло. Това е от огромно финансово и социално-политическо значение за страната.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13832Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед6942Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед2486Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед3138Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед2614Татяна Дончева-Водач в 4 МИР- В.Търново: Икономиката и енергетиката са основни цели на " ЛЕВИЦАТА! " Алтернативен Поглед116663Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78892„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР