Украинската армия използва противопехотни мини и минохвъргачки във войната с

...
Украинската армия използва противопехотни мини и минохвъргачки във войната с
Коментари Харесай

Сръбски минохвъргачки на украинския фронт, Вучич е излъгал

Украинската войска употребява противопехотни мини и минохвъргачки във войната с въоръжените сили на Русия, които са били създадени от военния цех " Крушик " във Валево през 2018 година Министерство на защитата на Украйна е разгласило видео от бойни дейности на 13 март, т.г., в фрагментите на което е разпознато въоръжението, сръбско произвеждане. Това се споделя в материал, оповестен в сръбския седмичник " НИН ", който не е част от проправителствените медии в страната, съобщи организация БГНЕС.

Въз основа на тези данни, сръбските публицисти допускат, че президентът на Сърбия Александър Вучич не е споделил истината за износа на оръжия и военна техника от локалните заводи на военната индустрия, която е била доставена на купувачите от Украйна. От НИН припомнят, че през ноември 2019 година, президентът Вучич е коментирал разкритието, че сръбско въоръжение се продава на украинската войска, макар дълбокото другарство сред Белград и Москва, че 60-милиметровите противопехотни мини от " Крушик " са били доставени на Украйна още през 2016 година и това е била единствено една пратка, след което търговията е прекъсната. В несъгласие на изказването, на 13 март тази година, Министерството на защитата на Украйна разгласява видео, наречено Битката за Киев. Във видеото, с дълготрайност 4 минути и 34 секунди, с показани фрагменти от бойни дейности на Силите за специфични интервенции на Украйна, в които масирано обстрелват позиции, държани от съветските въоръжени сили в покрайнините на село Мошун, покрай Киев. На няколко фрагмента ясно се вижда, че минохвъргачките на мини с диаметър 60 милиметра носят знака KV лот 05/2018. НИН извънредно разкрива, че тъкмо това е марката за противопехотни мини, създадени във Валевския " Крушик " през 2018 година (KV е марката за " Крушик " Валево).

НИН написа още, че в профилираната онлайн платформа 52WMB се показва, че полската оръжейна компания " Натан " е продала на украинската компания " Укримаш " противопехотните мини на " Крушик " по цена 82,59 $ на мина. Това поражда подозрения у сръбските проверяващи публицисти, че Крушик е бил ощетен при тази договорка, защото е взел участие в голям брой други съмнителни покупко-продажби с привилегировани частни оръжейни компании, близки до управляващите в Белград, разкрити от тогавашния чиновник на " Крушик " Александър Обрадович, който по-късно беше уволнен и разследван от сръбското правораздаване за издаване на военна и държавна загадка. НИН твърди, че сръбската компания " Техноремонт " е закупила същите пехотни мини от " Крушик " на цена от 45,20 $ за брой. Разликата от 30 000 мини сред първичната цена, платена на " Крушик ", и крайната цена, платена от украинците, е цели 1 121 700 $, защото " Техноремонт " е платил на " Крушик " 1 356 000 $, до момента в който " Укримаш " е платила 2 447 700 $ последна цена на полската компания. Следователно, както показва НИН, може да се заключи, че при тази договорка военният цех във Валево е ощетен с повече от милион $.

Според наличните все още документи, до които НИН е имал достъп, през 2016 година са изнесени 30 000 мини, а през 2018 година, в случай че се засекат изказванията на президента Вучич и представителите на проруските сили в Източна Украйна, най-малко 23 500 мини. Следователно единствено от " Крушик " в Украйна са доставени минимум 53 500 противопехонтни мини. Според изводите на НИН, сръбската общност, само че и публична Москва, са систематично заблуждавани от управляващите в Сърбия, отпред с президента Вучич, че последната доставка на противопехотни мини от " Крушик " до Украйна, през Полша, е била доставена през 2016 година, след което доставките били прекъснати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР