Удостоверителните услуги, които представляват около 70% от взаимодействията между администрацията

...
Удостоверителните услуги, които представляват около 70% от взаимодействията между администрацията
Коментари Харесай

Божанов: Удостоверителните услуги в администрацията могат да отпаднат

Удостоверителните услуги, които съставляват към 70% от взаимоотношенията сред администрацията и жителите и бизнеса, могат да отпаднат и би трябвало да отпаднат. Това сподели в студиото на „ Лице в лице “ по бТВ министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

Става дума за целия документооборот по тематики като фамилно състояние, при който другите ведомства, служби и институции могат по длъжностен път да получат дадена информация, само че се постанова жителите от си издават документ в точка А, с цел да удостоверят даденото събитие в точка Б.

По думите му и сега има техническа опция за олекотяване на процеса, нужни са само промени в наредби, вътрешни правила и някои законови текстове.

Според министъра електронните системи у нас страдат от неадаптирано към тях мислене и в следствие доста постоянно е или невероятно да се употребяват цифровите услуги, или това е толкоз мъчно, че жителите се отхвърлят. Като образец той даде нуждата да се подават сканирани документи с автограф и щемпел и неналичието на електронно връчване.

Божанов акцентира, че електронната администрация би пресякла корупцията „ на гише “, само че съдържа и свои провокации – концентрацията на информация изисква добра отбрана, а има и риск от е-корупция измежду администриращите новите масиви от данни и по тази причина би трябвало да има гаранции, че никой няма да може да прави операции.

Една от сферите, в които има огромен капацитет за промени, е опазването на здравето. Според Божанов електронните пациентски досиета могат доста да покачат успеваемостта, като сега е значимо да се уточни кой какъв достъп ще има до информацията в тях. Той анонсира и че в идващите няколко години ще се вкара нов тип персонална карта, който ще „ отключва “ и е-системи като здравния запис.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР