Израелският премиер Бенямин Нетаняху реши да представи утре пред министерска

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху реши да представи утре пред министерска
Коментари Харесай

Нетаняху ще представи законопроект за призоваване на ултраортодоксалните евреи в армията

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху реши да показа на следващия ден пред министерска комисия мощно оспорвания законопроект за приканване на ултраортодоксалните евреи в армията, съобщи Ройтерс.

Канцеларията на Нетаняху съобщи, че министър председателят се стреми да преодолее обществените и политическите разлики в Израел и че приканва всички партии, подкрепили законопроекта в предходния парламент, още веднъж да гласоподават за приемането на текста.

Тази година тематиката е изключително деликатна поради войната в линията Газа и обвързваните с нея боеве по други фронтове. Израелската войска, в която сега се борят най-вече нерелигиозни младежи наборници и резервисти, понесе най-тежките жертви за последните десетилетия.

В обединението на Нетаняху влизат две ултраортодоксални партии. Те считат, че е от решаващо значение техните гласоподаватели да останат в религиозните семинарии, надалеч от горещите точки на военните дейности, където консервативните им полезности биха били подложени на тестване.

Планираните законодателни промени провокираха митинги от страна на ултраортодоксалните евреи, които съставляват 13% от 10-милионното население на страната, като се чака до 2035 година техният дял да доближи 19%. Отказът им да вземат участие във войни, които по принцип поддържат, от дълго време провокира разделяне в израелското общество.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР