Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите. Това

...
Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите. Това
Коментари Харесай

Главчев: Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите

Решихме още един наследен проблем със заплатите в университетите. Това сподели служебният министър председател Димитър Главчев след среща със Съвета на ректорите на висшите образователни заведения.

Както по-рано оповестиха, държавното управление ще даде 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година Те ще бъдат задоволителни за нарастване на хонорари за нарастване на заплатите, сподели още Главчев. И изясни, че е препоръчан и на останалия състав нарастване с 12%.

Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се усили с 290 лева – от 1810 лева на 2100 лева Повишението ще обхване 33 държавни висши учебни заведения с 2086 асистенти. То ще способства за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развиване в академичната кариера.

Най-късно на следващия ден ще бъде признато това решение. във връзка с администрацията са планувани 12% нарастване на заплатите, сподели финансовата министърка Людмила Петкова.

Министърът на образованието проф. Галин Цоков пък заяви, че по този начин най-ниската заплата на помощник ще стане 2100 лв., а до момента е 1800 лв.. Пропорционално ще се усилят и възнагражденията на останалия научен състав. Той благодари за градивния разговор.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР