Учените откриха как музиката влияе на мозъка. Изследователите проследиха работата

...
Учените откриха как музиката влияе на мозъка. Изследователите проследиха работата
Коментари Харесай

Защо настръхваме, когато чуем любимата си музика?

Учените откриха по какъв начин музиката въздейства на мозъка. Изследователите наблюдаваха работата на веригите неврони, които свързват центровете на слуха и удоволствието. Те обърнаха внимание на това какво кара хората да настръхват, когато слушат обичаната си музика. Статия с резултатите от проучването е оповестена от научното списание „ Frontiers in Neuroscience “, съобщи БГНЕС.

„ Фактът, че записахме това събитие благодарение на електроенцефалограф, а не посредством ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ или компютърна томография, отваря доста благоприятни условия за такива проучвания в естествена конюнктура. Сега можем да изследваме неврофизиологичния декор на страстите, които музиката поражда ", сподели един от създателите на проучването, неврофизиологът от Университета в Бургундия (Франция) Тибо Шабен.

Човешкият мозък е кадърен да разграничава музиката от речта или други звуци, възприемайки я по специфичен метод. Шведски психолози са открили, че пеенето дружно с други хора „ синхронизира “ пулса им, а преди половин век откриватели откриха, че човек възприема музиката не с лявото полукълбо, като речта, а с дясното. Освен това предходната година биолози откриха, че човек може да разпознае позната мелодия за към 100-300 милисекунди - доста малко по стандартите на неврофизиологията. Това допуска, че мозъкът има профилирани вериги от неврони, които са виновни за решаването на тази извънредно характерна задача.

Учените са открили, че центровете на удоволствието и слуха, свързани посредством веригите неврони, са ситуирани в спомагателната моторна кора, орбитално-фронталната кора и горната темпорална извивка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР