Най-голямата и прочута река във Великобритания - Темза, е замърсена

...
Най-голямата и прочута река във Великобритания - Темза, е замърсена
Коментари Харесай

Фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза

Най-голямата и фамозна река във Англия - Темза, е нечиста опустошително с отпадъчни води. Нивата на рискови за хората бактерии в нея са толкоз огромни, че се наложи анулацията на някои гребни надпревари и тренировки по поречието ѝ.

Някои нарекоха протичащото се народен срам, тъй като до момента в който французите се готвят да плуват в Сена това лято след 100-годишна възбрана, за англичаните става рисково да прекосяват Темза даже с гребни лодки. Причината е, че в реката бяха открити рекордни количества фекалии и съществуване на ешерихия коли 10 пъти над нормата. Властите настояват, че поради изобилните превалявания през последните месеци пречиствателните станции не са съумели да поемат всички отходни води и част от тях са попаднали в Темза непречистени.

Регатата „ Оксфорд-Кеймбрид “ е измежду най-популярните надпревари във Англия. Съществува от 1829 година по поречието на Темза, само че за първи път в този момент бе неразрешено да се прави ритуално мятане в реката на спечелилите. Участвалите в гребането студенти бяха посъветвани да се измият бързо след конкуренцията.

Полякът Мирослав и румънецът Андрей се радват на първите слънчеви дни от месеци насам на брега на Темза, само че за нищо на света не биха се охладили във водите ѝ.

„ Определено се тормозя, че е толкоз мръсна. Самият град е доста нечист и съм сигурен, че много болести се предават точно посредством водата ”, споделя за Нова Мирослав.

Със своите 346 километра дължина Темза минава през десетки обитаеми места, в това число столицата Лондон. Заради огромни замърсявания тя е оповестена за биологично мъртва през 1957 година, само че направени екологични усъвършенствания през последните години връщат някои животни в нея. Проучване сподели, че към този момент има 115 типа риби и 92 типа птици. Срещат се акули, морски кончета, змиорки, а неотдавна бяха видяни делфини.

„ Бих ловил риба, само че сигурно няма да си я занеса у дома. Може да съдържа микропластмаса. Гледали сме към този момент много документални филми за това ”, сподели още Мирослав.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР