Учените, които се занимават с проблемите на климата, са открили

...
Учените, които се занимават с проблемите на климата, са открили
Коментари Харесай

Учените притеснени: Гълфстрийм спира и застрашава баланса на климата!

Учените, които се занимават с проблемите на климата, са разкрили предупредителни знаци за отслабването на течението Гълфстрийм, което е едно от най-важните за салдото на климата на планетата.

Сривът на Гълфстрийм би имал опустошителни световни последствия. Изследването е със заглавие Observation-based early-warning signals for a collapse of the Atlantic meridional overturning circulation и е оповестено в списанието Nature Climate Change.

Според извършеното проучване на теченията от Атлантическия океан се следи съвсем цялостна загуба на непоклатимост през последния век. Теченията към този момент се намират в „ най-бавната си точка ” най-малко от 1600 години насам. Последните разбори демонстрират, че и може би към този момент са покрай прекъсване.

Осем без значение измерени набора от данни за температура и соленост на океана, датиращи отпреди 150 години, са разрешили на учените да покажат, че световното стопляне в действителност усилва неустойчивостта на теченията, а освен трансформира тяхната конструкция на потока. В проучването те изясняват по какъв начин измененията в температурата и солеността на океана могат да разкрият неустойчивостта на теченията.

Събитие, като прекъсването на подводните течения, би имало пагубни последствия за цялата планета. Това съществено би нарушило образуването на дъждовете, а в области като Индия, Южна Америка и Западна Африка хората напълно зависят от тях.

В Европа би довело до намаление на температурите и увеличение на бурите, а в източните елементи на Северна Америка би се повишило морското ниво. Застрашени са и тропическите гори към Амазонка и ледените шапки на Антарктика.

 Гълфстрийм стопира

Сложността на системата от подводни течения в Атлантическия океан и незнайните по отношение на световното стопляне в бъдеще не разрешават да се направи прогноза по отношение на това по кое време тъкмо да се чака срив, дали ще е до 10 години или след няколко века. Но все пак учените считат, че това не би трябвало да се позволява поради голямото влияние, което това събитие би имало върху нашата планета.

Признаците на дестабилизация, които към този момент са забележими, е нещо, което не бях очаквал и което ми се коства ужасно, споделя Никлас Бурс от Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата в Германия, провел проучването. Това е нещо, което просто не можете да позволите да се случи. Ученият споделя също, че не е известно какво равнище на въглероден диоксид би провокирало колапса на атлантическите подводни течения и поддържането на ниски излъчвания е единственото, което може да се направи.

Учените стават все по-обезпокоени за появяването на бързи, огромни и необратими промени в климата. Изследователският екип оповестява през май, че забележителна част от ледената завивка на Гренландия е на път да изчезне и да провокира огромно повишаване на световното морско ниво.

Други скорошни изследвания са посочили, че в тропическите гори на Амазонка в последно време отделят повече въглероден диоксид, в сравнение с гълтам. А топлата вълна в Сибир през 2020 година е довела до притеснителни количества обособен метан.

Междуправителствената комисия по изменението на климата приготвя световен отчет за влошаващото се положение на климатичната рецесия. Според разбори от 2019 година към този момент са преминати някои повратни точки, които водят към „ екзистенциална опасност за цивилизацията “.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР