Държавният департамент на САЩ отправи обвинения към Русия, че е

...
Държавният департамент на САЩ отправи обвинения към Русия, че е
Коментари Харесай

САЩ обвини Русия в използването на химическо оръжие в Украйна, Кремъл отрече

Държавният департамент на Съединени американски щати насочи обвинявания към Русия, че е употребила химическото оръжие хлорпикрин против украинските сили в нарушаване на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия (КЗХО), предадоха международните организации. Хлорпикринът е химикал, който е бил употребен като бойно отровно вещество през Първата международна война, както и като пестицид и при поемане провокира задушаване.

„ Използването на тези химикали не е изолиран случай и евентуално е стимулирано от желанието на съветските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да реализират тактически прогрес на бойното поле “, се споделя в изказването, съгласно което  това е в нарушаване на конвенциите.

„ Продължаващото занемаряване на отговорностите на Русия по КЗХО подхожда на отравянето на Алексей Навални и Сергей и Юлия Скрипал с нервнопаралитично вещество „ Новичок “, акцентира Държавният департамент на Съединени американски щати.

Русия от своя страна твърди, че към този момент не разполага с боен химически боеприпас. Кремъл дефинира като неоснователни обвиняванията на Съединени американски щати, а представителят Дмитрий Песков съобщи пред кореспонденти, че Москва остава обвързана с контракта, забраняващ потреблението на химически оръжия.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР