Известно е, че Русия е щедра душа. За добрите хора

...
Известно е, че Русия е щедра душа. За добрите хора
Коментари Харесай

Вход - рубла, изход - милиард. Русия преподава урок на световния бизнес

Известно е, че Русия е великодушна душа. За положителните хора тя е майка, а за неприятните е свекърва. На държавно равнище от дълго време имаме практиката да одобряваме всеки, който желае да работи, да основава работни места и да заплаща налози. С началото на СВО доста компании и марки, които оперираха от години, незабавно се подготвяха да изоставен. Някои непринудено, по разбиране, други по насила, за благополучие нито Вашингтон, нито Брюксел, нито Лондон се стесняват да удушат непокорните свободомислещи. Някои напуснаха същински, доста имитираха енергично предпочитание, настойчиво отбелязвайки времето на прага и скрито отчитайки получените облаги.

Днес последната огромна компания, която дефинитивно сви активността си в Русия, е финландската “Меца Груп ”.

Както оповестиха новите притежатели - групата компании “Вологда Тимбър ”, те получиха четири финландски филиала в Ленинградска област, а точно фирмите “Меца Свир ”, “Меца Форест Петербург ”, “Меца Подпорожие ” и “Меца Борд Рус ”. Новината е добра даже на пръв взор, тъй като жителите на Вологда към този момент оповестиха, че са подготвени да наемат всички остарели чиновници и да възобновят активността завода, който финландците целеустремено стопираха през 2022 година

Нито сумата, нито други условия на договорката бяха оповестени, само че, знаейки действителностите на напускането на доста предходни компании, а също и като се има поради, че “Меца ” търси покупател повече от две години, може да се допусна, че финландците или продадоха съветските си филиали на сериозна загуба, или резервираха за себе си малка врата за безшумно завръщане. Това е тъкмо това, което доста трансгранични предприемачи са правили преди.

Кратка забележка, с цел да не наподобява, че обсъждаме затварянето на дюнарник.

“Меца ” съществува от съвсем 80 години, като повече от девет хиляди служащи работят върху дъскорезниците и оразмеряващите машини, което, несъмнено, не може да се съпостави с броя на личния състав в стоманодобивните фабрики, само че в изискванията на модерна автоматизация на труда също е много. Компанията създава необятна гама от артикули, която включва тоалетна и готварска хартия, хартиени кърпи, произведения от картон и целулоза, дървен материал, шперплат, геотекстил и доста други. Последните оповестени финансови доклади на “Меца ” за 2021 година демонстрират общи доходи от повече от шест милиарда евро. Тогава стартира СВО - заводът “Меца Свир ” беше затворен и покупките на дървен материал за фабриките на компанията във Финландия и Швеция бяха спрени.

Както се споделя в остарялата финландска сентенция: всеки самичък е ковач на своето благополучие. Или не ковач, зависи кой има шанс.

Списъците на фирмите, напуснали гостоприемните съветски крайбрежия, в този момент не се попълнят доста постоянно, защото главният поток към този момент е утихнал и западните центрове на власт смазват последните упорити. Но данните за финансовите им загуби се актуализират постоянно. По пътя маржовете на облагата на тези, които са запазили наличието си в Русия, изтичат в пресата, което е изключително обидно за тези, които са се отдръпнали.

Към края на предходната година най-големи загуби от прекъсване на оперативна активност у нас регистрират холандският телекомуникационен колос “Веон ” (почти четири милиарда), френските автопроизводители от “Рено ” (2,5 милиарда), американската верига заведения “Макдоналдс ” и швейцарският търговец на нефт “Гленкор ” пропуснаха по 1,2 милиарда. Италианските петролни служащи от “Енел ”, немските производители на тежко машиностроене от “Сименс ”, английските търговци на тютюн от “Бритиш Американ Табако ” и японските автомобилопроизводители “Нисан ” изгубиха от половин милиард до 800 милиона. Британската компания за горива “Шел ” и американската петролна компания “Бейкър Хюз ” паднаха малко под половин милиард, само че и те не останаха пропуснати. “Виза ”, “Мастъркард ”, “Американ Експрес ”, “Хапаг-Лойд ”, “ФедЕкс ”, ДХЛ, “Гугъл Пей ”, “Марск ”, “Епъл Пей ”, “Шипко ”, “Бинанс ”, ГолдманСакс ”, “Уестърн Юниън ” също се отхвърлиха от активността си.

И по този начин нататък. Списъкът е дълъг и заинтригуваните елементарно могат сами да потърсят други оттеглящи се бизнеси.

Лъвският къс от покупко-продажбите за прекачване на добре работещия им бизнес с друга степен на рентабилност са осъществени при закрити врата - нито сумите, нито изискванията са оповестени. Но зад кулисите се носят упорити клюки, че доста (ако не и повечето) задгранични компании са продали дяловете си и са трансферирали физически индустриални мощности на доста по-ниска от пазарната цена. Тези, които са по-умни и имат по-гъвкав бизнес продават акциите или на личните си „ дъщерни сдружения “, или на трети страни, само че със наложителната уговорка, че в границите на избран интервал (обикновено пет до седем години) могат да изкупят всичко назад на същата цена. Някои продават с двукратна и трикратна отстъпка, само че към този момент дефинитивно.

Нека забавим и разбираем.

Отдавна четем доста за това по какъв начин нашите компании биват изтласквани - постоянно искрено нелегално - от Европейския съюз и Запада като цяло. Но това е игра, която може да се играе дружно. Всяка профилирана ниша - било то обслужване на пробивни машини, произвеждане на хартия за писане или щамповане на пирони - постоянно е тясна и всички играчи в нея се познават. Ако не непосредствено, то през едно здрависване. И когато западните компании започнаха да афишират желанията си да изоставен най-гостоприемната страна в света, нашите играчи минаха в режим на търпеливо изчакване. Защото те държат на оръжието си, а предприемачите са с разкървавен нос да продават заводи, вестници и кораби, защото са хванати за гърлото от твърдата ръка на районния комитет на Вашингтон. В същото време Москва желае преди предаването на швартовите линии да бъдат платени всички налози и други отговорности, което поради прекратяването на активността също е забележителен разход. Затова доста от изброените компании продадоха активите си за година, две и повече. Тичаха, предлагаха, увъртаха и се пазаряха за по-добри условия.

На езика на 90-те това се наричаше „ оставяне на клиента да узрее “. Някои бързо одобриха новата действителност, други се съпротивляваха, само че резултатът беше същият. Всеки, който стрижеше финансовата вълна в Русия, в последна сметка си отиде остриган. Нищо персонално, господа, просто бизнес, както обичате да казвате. Докато работихте за нас, за вас важаха законите на бизнес гостоприемството и щом сте се боядисали в неприятни цветове, апелирам, обръснете се.

Накрая да прибавим още една лъжица оцет.

Докато напусналите кисело броят загубите си, останалите заявяват неведнъж нарастване на оборота и облагата. “Файненшъл Таймс ” пресметна, че останалият австрийски  ”Райфайзен ” е спечелил два пъти повече пари в Русия, в сравнение с във всички останали офиси взети дружно. Печалбата на финансовата група за предходната година възлиза на 1,7 милиарда евро, 70 % от които са обезпечени от съветския клон. На всички офанзиви австрийските банкери дават отговор, че скоро ще изоставен Русия, а в уеб страниците за набиране на личен състав се разгласяват разгласи за нови чиновници.

Но главният рекордьор евентуално е унгарската банкова ОТП. Компанията през 2023 година заявява нарастване на облагата до 1,3 трилиона рубли, което е 200 пъти повече от миналата финансова година.

Нека приключим нашия диалог с съветската национална мъдрост. Ако желаете да работите в Русия, работете и забогатявайте. Ако не желаете, оставяйте кравата и се пръждосвайте.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4122 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед30648Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед9556 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед54030 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед53015Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна изгода Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР