Властите в Беларус съобщиха, че са претърсили домовете и са

...
Властите в Беларус съобщиха, че са претърсили домовете и са
Коментари Харесай

Лукашенко няма милост: Власти те в Беларус конфискуваха имоти на 104 опозиционери

Властите в Беларус оповестиха, че са претърсили домовете и са иззели благосъстоятелност на 104 опозиционни деятели, които са избягали от страната, съобщи Асошиейтед прес.

Беларуският Следствен комитет съобщи през вчерашния ден, че обект на претърсванията и конфискациите са били деятели, които са отправяли рецензии против беларуските управляващи в чужбина и са провели протест, с цел да отбележат годишнината от независимостта на Беларус. Властите са почнали престъпно следствие по обвинявания във " съставяне на екстремистка група " и " дискредитиране на Беларус " – закононарушения, които се санкционират с до седем години затвор.

Официални представители споделиха, че са разкрили участници в манифестации в Полша, Литва, Белгия, Грузия, Чехия, Съединени американски щати и други страни, които са се състояли на 25 март във връзка на оповестяването на Беларус за самостоятелна страна през 1918 година, когато това става за първи път в историята на страната. Беларуската съпротива чества това събитие всяка година.

Говорител на Следствения комитет съобщи, че деятелите са " марионетки бегълци " и ги упрекна, че " приканват за стопански и политически напън против страната ".

Лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска, която през 2020 година избяга от страната под натиска на управляващите, съобщи, че претърсванията и изземанията са " отмъщението против беларусите, които не престават да се борят против диктатурата ".

" Режимът на Лукашенко се пробва да посее боязън измежду беларусите освен в Беларус, само че и в чужбина ", сподели Тихановска. " Беларусите живеят в тежки условия, които припомнят тези от времето на Сталин – все по-тежки репресии, случайни арести и непрекъсната неустановеност ", добави тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР