Обществената телевизия Суспилне съобщи, че въздушната тревога в града е

...
Обществената телевизия Суспилне съобщи, че въздушната тревога в града е
Коментари Харесай

Отмина най-дългата досега руска атака в Украйна - повече от 16 часа в Харков

Обществената телевизия " Суспилне " заяви, че въздушната паника в града е била в действие повече от 16 часа и половина, най-продължителната от началото на нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Областният шеф Олег Синехубов съобщи, че минимум пет дрона са нанесли удари по Харков, втория по величина град в Украйна.

Кметът на Харков Игор Терехов разгласи, че е бил изумен Основянски регион в града, при което е породен пожар. За момента няма данни за жертви или вреди.

В последните седмици Харков, вторият по величина град в Украйна, постоянно е цел на съветски офанзиви. Миналата седмица съветски войски навлязоха в северните елементи на Харковска област и край редица села наоколо до съветската граница се водят сражения. " Суспилне " заяви, че в регионите, наранени от тази офанзива, въздушната паника се резервира.

Руските сили се възползват за този взлом от отслабването на украинските сили в последните месеци в миг, в който Киев страда от дефицит на мъже, които да отидат на фронта и от оръжия и муниции поради закъсненията на западната военна помощ, означи Франс прес.

Русия няма да окупира Харков, в случай че Украйна получи още две системи за противовъздушна защита " Пейтриът ", сподели президентът Володимир Зеленски при посещаване в града през вчерашния ден.

В изявление за телевизия " Ей Би Си Нюз " (ABC News), чийто екип го придружаваше по време на посещаване в една от лечебните заведения, Зеленски сподели, че са нужни няколко спомагателни системи за противовъздушна защита " Пейтриът " (Patriot), с цел да може Харков да бъде предпазен от съветски офанзиви, цитират думите му Укринформ и Българска телеграфна агенция.

В момента се правят значими оръжейни доставки. Изпращаме им огромни количества муниции, огромни количества системи за противовъздушна защита с дребен обхват и забележителен брой блиндирана техника в този миг. Това сподели през вчерашния ден на конференция в Брюксел американският военачалник Кристофър Каволи, който е висш командващ на съюзническите сили в Европа. Според него Русия няма задоволителни сили за огромен пробив в Украйна.

На собствен ред украинската войска нападна за следващ път с дронове съветската Белгородска област. При офанзивата са били убити майка и нейния 4-годишен наследник, до момента в който пътували в кола, заяви в приложението " Телеграм " губернаторът на региона Вячеслав Гладков, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Един от изпратените в региона няколко дрона е поразил автомобил в село Октябърски, като намираща се в колата жена е починала на място, а дребният й наследник е умрял от раните си, откакто е бил откаран в болница. Бащата на детето и лидерът на автомобила са били ранени, само че са оживели, добави губернаторът.

Назначеният от Русия губернатор на пристанищния град Севастопол в Крим, анексиран от Москва през 2014 година, заяви, че подразделенията за противовъздушна защита са прехванали няколко украински дрона над града. Губернаторът Михаил Развожаев написа в " Телеграм ", че няма нанесени вреди, показва Ройтерс.

Руското министерство на защитата в това време заяви, че противовъздушната защита е прехванала и унищожила 102 дрона над разнообразни съветски райони, в това число над Кримския полуостров и Кубан, съобщи ТАСС. 

Два безпилотни летателни апарата са се пробвали да нападат гражданска инфраструктура в Туапсе, осведоми ТАСС. Пожарът е зародил на територията на рафинерията, откакто там е паднал единият от дроновете. Няма информация за жертви при случая. От оперативния щаб допълниха, че пожарът на територията на рафинерията е овладян.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР