Пленителна архитектура, завладяваща история, култура, мода, вкусна храна, хубаво вино

...
Пленителна архитектура, завладяваща история, култура, мода, вкусна храна, хубаво вино
Коментари Харесай

От София до Париж: Какво е на мода в столицата на модата?

П ленителна архитектура, завладяваща история, просвета, мода, вкусна храна, хубаво вино и... несъмнено обич. Всичко това е събрано в една точка на света, а точно - Париж! Тази година всички погледи са вперени във френската столица, само че мотивът този път е изцяло друг. Градът ще бъде хазаин на Летните олимпийски игри през 2024 година Те ще се проведат от 26 юли до 11 август, а параолимпийските – от 28 август до 8 септември. А противоположното преброяване към този момент стартира. Пред Айфеловата кула, неповторимият знак на френската столицата, към този момент има електронно табло, което отброява дните до старта на най-голямото спортно събитие в света.

Подготовката е на финалната права. Олимпийският огън към този момент беше разпален, като той да дойде на френска територия на 8 май, на пристанището в Марсилия. Всички уреди, които ще останат за непрекъснато, към този момент са построени, а краткотрайните структури, които ще бъдат употребявани за Олимпийските игри, не престават да се строят.

Очаква се милиони хора от всички точки на света да „ отскочат “ до Париж това лято. Затова взехме решение да ви разкажем повече за това по какъв начин градът се е трансформирал в въплъщение на целия този жанр и класа.

Париж господства в моретата на модата повече от три века. През това време той притегли най-изтъкнатите международни дизайнери и наподобява пропи своите жители с вродено възприятие за жанр. Поради тези и доста други аргументи Париж към момента с право може да претендира за купата си на международна фешън столица. Ето за какво:

Седмица на модата в Париж

Седмицата на модата в Париж е финалът на огромните четири седмици на модата – другите са Седмицата на модата в Милано, Седмицата на модата в Лондон и Седмицата на модата в Ню Йорк. Провеждана най-вече в Carrousel du Louvre, седмицата на модата в Париж оказва помощ да се дефинира какво ще носи светът през идващия сезон.

Най-добрите дизайнери

Най-добрите дизайнери в света постоянно са работили в Париж. В момента там се намират централите на Rochas, Vuitton, Balenciaga, Céline, Yves Saint Laurent, Chanel, Dior, Givenchy, Chloe, Jean-Paul Gaultier, Hermès и Lanvin.

Висша мода

Концепцията за висша мода („ високо шиене “ или „ високо шивашко майсторство “ или „ висока мода “) е измислена в Париж. Въпреки че в началото се отнася до работата на англичанина в Париж Чарлз Фредерик Уърт, терминът се трансформира в „ предпазено име “ във Франция, което значи, че може да се употребява единствено от компании, които дават отговор на избрани, добре контролирани, стандарти.

Хората

Едни от най-стилните хора на планетата са родени в Париж. Сред тях са Бриджит Бардо, Катрин Деньов, Ан Парийо, Жулиет Бинош и Жана Моро.

Златният триъгълник

Париж обезпечава най-хубавата доза мода от висок клас. В регион, граничещ с Шанз-Елизе, авеню Монтен и авеню Марсо, посетителите могат да намерят най-хубавите дизайнерски къщи в света - от Dior до Chanel до Yves Saint Laurent.

Бикини

Бикините са изобретени в Париж от френския авто инженер Louis Réard и стилния дизайнер Jacques Heim през 1946 година Артикулът въплъщава френския жанр в своята безконечна семплост.

Модни синдикати

Париж резервира мощен фешън профсъюз, прочут като Fédération française de la couture. Създадена през 1973 година, Федерацията е отдадена на отбраната на френската мода и се състои от три субекта – профсъюз на висшата мода, профсъюз на мъжката мода и профсъюз на дамската мода.

Модно учебно заведение

Париж е дом на най-важното фешън учебно заведение в света – Ecole de la chambre syndicale de la couture parisienne. Потапянето в столицата на модата изисква най-малко главно схващане на езика, учебни заведения като ESL ви дават опция да научите френски в Париж и да се възползвате оптимално от един необикновен град.

История

Най-много опит във висшата мода имат парижанките. А през 1858 година са основани и първите фешън къщи в града.

Малката черна рокля

LBD (Little Black Dress) е изобретенa в Париж от Коко Шанел през 20-те години на предишния век. Семплата, относително къса и универсална дреха, към този момент се смята за главен детайл от дрешника на всяка жена.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР