Французите приемат храненето много сериозно и не случайно в тази

...
Французите приемат храненето много сериозно и не случайно в тази
Коментари Харесай

Френската кухня – истории, традиции и оригиналност

Французите одобряват храненето доста съществено и не инцидентно в тази страна кулинарията е издигната в фетиш . Трудно може да намерите друга страна по света, която от епохи има така наречен haute cuisine или „ висша кухня “. И да не забравяме - това е родината на една от най-прочутите изречения на всяка маса - Bon Appétit .

Във Франция знаят по какъв начин да се любуват на всяко едно хранене на драго сърце, отнасят се с голямо почитание към кухнята си и това е част от традицията и историята на този народ.

В основата са " трите божествени стълба " на френската софра - самун, вино и сирене .
 
 Франция iStock

Още в Средновековието в аристократичните среди се организирали банкети, които изобилствали от многочислени блюда, които наложително се сервирали по едно и също време. Именно от тук идва началото и нещо доста значимо за френската кухня - изисканото сервиране .

Именно във Франция се раждат и прословутите звезди Мишлен , с които през днешния ден се отбелязват най-хубавите заведения за хранене. Нищо, че първичната концепция пристигнала от указател за водачи и местата, на които могат да похапнат на път.

 кокошка iStock
Френската кухня се слави като една от най-изисканите в кулинарния свят, а нейните шедьоври от дълго време са напуснали рамките на страната. Традиционните ястия са сътворени от елементарни съставки, само че по комплициран метод - сирена, масло, сметана, патици и кокошки, картофи и доста чесън - това са главните артикули, употребявани от френските готвачи.  

Типичното френско хранене се състои от топъл hors d'oeuvre ( ордьовър ) – или леден hors d'oeuvre за обяд, следван от чорба, главно ядене, салата, сирене и десерт.

 Франция iStock

Когато чужденците стъпят във Франция, най-изненадващото за множеството от тях са някои обичайни деликатеси, измежду които челно място заемат жабешките бутчета и обичаните на французите ескарготс - охлюви , поднесени със сос от масло, магданоз и чесън...


Френската кухня е известна и със своите сосове, които се вършат с доста масло, брашно, сметана, вино. Тук е родината на " светата троица " на сосовете - беарнез, холандез и бешамел .
 
 фоа гра iStock
На кулинарният фундамент е подложен и фоа гра - фамозният пастет , особено подготвен от черен дроб от угоена гъска или патица. Фоа гра е прочут със своя маслен и бездънен усет, който французите обичат да сервират в компанията на пържола. И един любопитен факт - Франция естествено е водещ производител на фоа гра в света, само че на второ място се подрежда България.

Друго главно кулинарно направление, което французите са усъвършенствали, са сладкишите. Сред тях са еклерът, кроасанът и френските макарони . „ Като няма самун, яжте пасти “, гласи фамозната фраза на императрица Мария Антоанета, поради която по-късно главата й е отсечена на гилотината.
 
 Франция iStock

Друг превъзходен артикул, който би трябвало да опитате във Франция са суровите стриди . Въпреки че има огромно многообразие от страхотни предписания, те най-често се сервират в компанията на чаша шампанско или совиньон блан. 

И още едно постоянно срещано ядене от централните до южните райони е алиго , който се подготвя от примес от картофено пюре, масло, чесън, сметана и топено сирене.
 
 aligot iStock
 
Трябва да знаете, че във Франция никой не бърза, когато е на масата . Имайте поради, че тук закуската не е най-важното хранене за деня, без значение, че това е родината на кроасаните. Обядът е " малко по-тежък " и постоянно включва предястие и главно ядене, завършващо с десерт.

Неслучайно обедната отмора на французите е най-малко два часа. И като споделяме най-малко, няма и грам пресилване ...

 Франция iStock

Ако инцидентно решите да опитате всички типове сирена от Франция, ще ви е нужна цяла една година - тук се създават 365 типа сирене. Добавяйки и техните вариации, то цифрата надвишава 1000.

Французите обожават да хапват и жабешки бутчета . Cuisses de grenouilles са деликатес, който локалните постоянно поставят на трапезата си. Във Франция се изяждат над 160 милиона жабешки бутчета годишно.
 
 жабешко бутче iStock

През 12-ти век френски монаси разкрили жабешките бутчета, защото месото било неразрешено за тях, а жабите считали за риби. Гладуващите в тези времена небогати французи забелязали по какъв начин божите чиновници почнали да наддават на тегло и се втурнали да ловят земноводните, които изобилствали из прованса.

Френската кухня има и още една огромна класика - лучената чорба . Двете наложителни съставки са карамелизиран лук и говежди бульон. При поднасяне от горната страна се поръсва с настъргано сирене и се прибавят крутони, с цел да се припомня за първичния вид на супата като храна на бедните, когато парчето изсъхнал самун се е смятало за деликатес.
 Франция iStock

Според легендата, пръв сготвил лучена чорба Луи XV. При един от ловните си излети, късно вечерта кралят огладнял, само че в ловната хижа имало единствено малко лук, масло и шампанско. Той смесил всички налични артикули и по този начин се получила обичаната на всички французи лучена чорба.

Всички френски деликатеси несъмнено се употребяват в компанията на божествено вино - в тази страна се пие най-вече вино на глава на популацията в международен мащаб - към 60 литра годишно на човек.

Bon Appétit!

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР