Поклонението ще бъде открито от президента (1997-2002) Петър Стоянов, участие

...
Поклонението ще бъде открито от президента (1997-2002) Петър Стоянов, участие
Коментари Харесай

Днес почитаме жертвите на комунистите в концлагера Белене

Поклонението ще бъде намерено от президента (1997-2002) Петър Стоянов, присъединяване ще вземе и служебният министър на защитата Атанас Запрянов. Тазгодишният специфичен посетител е писателката Теодора Димова, оповестява Desebg.com. 

Лагерът " Белене " действа в интервала 1949-1987 година с разнообразни спирания и е най-големият лагер за изолираност и изкривяване на съперниците на Българска комунистическа партия в страната.

 

През него минават минимум 15 000 души, стотици са жертвите, които намират гибелта си в него.

 

Първото поклонение на Персин се организира на 12 април 1990 година и от този момент то е място наизуст за жертвите на тоталитарния комунистически режим.

 

От 10 години в Министерството на културата тече процедура по оповестяването на " Белене " в неподвижен монумент на културата с национално значение от най-новото време, само че и до през днешния ден тази процедура не е приключена, написа Desebg.com. 

Преди началото на поклонението, оповестено за 11:30 часа, ще бъде открита и краткотрайната галерия " 40 години памет за жертвите на лагера " Белене " (1984-1987) ". Тя показва лагеристите по време на насилствената промяна на имената на българските жители от турски генезис в Народна република България от комунистическия режим отпред с Тодор Живков. Експозицията е по самодейност на гражданската организаци, пише 

 

На Втори обект на концлагера " Белене " може да бъдат прегледани и две непрекъснати изложения. Външната е върху стената на първата постройка на Втори обект и е наречена " Свидетели: Памет за концлагера " Белене ". Вътрешната е ситуирана в първата постройка на Втори обект – " Пробив в стената " с рисунки на някогашния лагерист Петър Байчев.

 

След тригодишно спиране, през предходната година поклонението в памет на жертвите в лагер " Белене " бе възобновено. То се състоя на 3 юни, като в него участваха стотици жители, измежду които някогашни лагеристи и близки на жертвите, пристигнали от разнообразни краища на България и от Турция.

 

Концлагерът " Белене " е основан с поверително решение на държавното управление на Българска комунистическа партия с министър председател Георги Димитров на 27 април 1949 година През 1953 година е закрит, следвайки политиката на Москва за краткотрайно понижаване на репресиите в лагерите от наказателната система ГУЛАГ в Съюз на съветските социалистически републики. След експлоадиране на Унгарското национално въстание през есента на 1956 година комунистическата власт още веднъж отваря " Белене ".

През 1959 година лагерът още веднъж е закрит, откакто в изявление за западно издание тогавашният министър председател Антон Югов декларира, че в България към този момент няма лагери. В края на 1984 година комунистическият режим още веднъж отваря " Белене ", където изолира 517 български жители от турски генезис, съперници на така наречен възродителен развой. Последните лагеристи са освободени през 1987 година

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР