Учени откриха в Мароко фосили на морска звезда на възраст

...
Учени откриха в Мароко фосили на морска звезда на възраст
Коментари Харесай

Откриха най-древната морска звезда

Учени откриха в Мароко фосили на морска звезда на възраст към 480 милиона години, написа сп. "Байолъджи летърс ", предава Българска телеграфна агенция.

Според откривателите от университета на Кембридж това освен е най-древната известна морска звезда, само че е и изчезналата еволюционна връзка сред актуалните морски лилии и техните предшественици.

Учените са попаднали на находката в шисти в планинската верига Антиатлас на границата с територията на Сахара. Тя датира от времето на събитие през интервала ордовик, когато за къс интервал от време на Земята се появяват разнородни типове и родове.

Най-древната морска звезда е получила наименованието Cantabrigiaster fezouataensis. В изкопаемия пример към момента може да се разграничи странната конструкция на тялото с лъчи, покрити с игли и канали.

Учените изясняват, че при Cantabrigiaster fezouataensis липсват към 60 % от характерностите на тялото на актуалните морски звезди. Според откривателите античното творение наподобява повече на хибрид сред морска звезда и морска лилия.

Отлично непокътнатите вкаменелости ще разрешат на палеонтолозите да задълбочат познанията си върху еволюцията на морските звезди и появяването на морските лилии.

World's oldest-known starfish dating back 480 million years is unearthed in Morocco and provides the 'missing link' between modern crinoids and their ancestors
via 'Cantabrigiaster fezouataensis' so cute!
— Jodi (@Jodi_Ann_Arias)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР