Израелският военен кабинет е инструктирал преговорния екип да продължи усилията

...
Израелският военен кабинет е инструктирал преговорния екип да продължи усилията
Коментари Харесай

Военният кабинет на Израел продължава преговорите за освобождаването на заложниците

Израелският боен кабинет е инструктирал преговорния екип да продължи напъните за реализиране на съглашение за освобождение на заложниците, оповестяват израелските медии, като се базират на кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Заседанието на военния кабинет завърши с изказване на кабинета на министър-председателя, в което се споделя, че форумът на високо ниво е инструктирал израелския преговорен екип да " продължи договарянията за връщането на заложниците ", заключи " Джерусалем пост ".

Отбелязва се, че военният кабинет е провел четиричасово съвещание в сряда вечерта.

Междувременно телевизия " Ал Арабия " заяви в сряда, че Израел се е съгласил с изискванията за преустановяване на огъня в Газа, само че по-късно е дал заден ход.

Според телевизионния канал Израел е поискал всички заложници да бъдат освободени по едно и също време.

Според репортажа Съединени американски щати са отказали да подсигуряват спазването на примирието от страна на Израел.

Същевременно медията заяви, че Египет е отказал каквато и да е съгласуваност с израелските отбранителни сили в Рафах и се е противопоставил на вероятно израелско военно наличие в Газа в бъдеще.

Междувременно в сряда египетското държавно управление съобщи, че може изцяло да се отдръпна от договарянията за преустановяване на огъня в линията Газа.

" Опитите да се слагат под подозрение и да се оскърбяват посредническите старания на Египет (...) ще доведат само до в допълнение усложняване на обстановката в Газа и целия район и могат да накарат Египет да се отдръпна изцяло от посредничеството си в сегашния спор ", съобщи ръководителят на египетската държавна осведомителна работа Дия Рашван.

Рашван добави, че присъединяване на Кайро като медиатор е резултат от " многократните молби и настоявания " на Израел и Съединени американски щати.

Изявлението на Рашван бе направено в отговор на материал на CNN, в който се цитираха добре осведомени източници, съгласно които Египет е трансформирал изискванията на споразумението за преустановяване на огъня в линията Газа, подписано от Израел, преди да го съобщи на Хамас.

" Египетското разузнаване дискретно промени изискванията на съглашението за преустановяване на огъня, което Израел към този момент беше подписал по-рано този месец, като в последна сметка провали договорката, която можеше да освободи израелски заложници и палестински пандизчии и да проправи пътя за краткотрайно преустановяване на военните дейности в Газа ", твърди CNN.

Рашван назова репортажа  " подправен " и " лишен от всякаква информация или обстоятелства ".

Хамас атакува Израел на 7 октомври 2023 година Жертви на нападението станаха повече от 1200 души, а други 240 бяха взети за заложници. В отговор ЦАХАЛ стартира военна интервенция против Хамас в линията Газа. Оттогава, съгласно палестински здравни чиновници, броят на починалите в Ивицата Газа е надхвърлил 35 600 души.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР