Президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на

...
Президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев ще бъде приет от папа Франциск 



Президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат признати на визита от Негово Светейшество папа Франциск, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният глава е на двудневно посещаване във Ватикана и Италия, което стартира през вчерашния ден. Президентът управлява българската делегация, която по традиция е одобрявана на визита от главата на Римокатолическата черква във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.

Във Ватикана е планувана и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.


По-късно в базиликата „ Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, президентът ще участва на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан Втори благославя българската писменост.

В рамките на визитата се планува президентът да отдаде респект пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим. В българската делегация за визитата в Рим и Ватикана са представители на Българската православна черква, на католическото изповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

Във вчерашния ден Румен Радев взе участие в откриването на офис в Рим на Европейската организация за обществено право (EPLO), където бе посрещнат от президента на Италия Серджо Матарела. На откриването на офиса участва и президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу. Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите постижения на нашата цивилизация, за които генерации наред са вложили старания и всеотдайност, съобщи българският президент в словото си.

В първия ден на визитата беше открита изложбата „ Атон в рисунки и фотографии “ в Папския латерански университет. По думите на президента изложбата е доказателство, че " връзките сред християните са на взаимно почитание, на съдействие, на общата задача да строим свят, изпълнен с религия, вяра и с общи каузи за мир, духовно извисяване и благополучие ".


Големият принос на България към европейската цивилизация е точно, че нашата страна сътвори и популяризира на всички други славянски нации една нова словесност и просвета, съобщи президентът на банкет в посолството на България в Рим във връзка 24 май. В рамките на събитието президентът удостои с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за техните огромни заслуги в региона на културата и образованието почетните консули на Република България за областите Емилия-Романя, Пулия и Лигурия – Франко Кастелини, Анна Мария Патриция Гадалета и Микеле Скандрольо.

Всяка година публична българска делегация посещава Италия и Ватикана за обичайните тържества във връзка 24 май, сочи информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. На обичайна визита при главата на Римокатолическата черква се отбелязва ролята на България за съхраняването и развиването на делото на светите братя Кирил и Методий, оповестени на 31 декември 1980 година от Светия трон за съпокровители на Европа дружно със св. Бенедикт Нурсийски.

От 2003 година представителите на българските институции посещават Рим на ротационен принцип. Българските делегации за 24 май се водят веднъж от президента, веднъж от министър-председателя, веднъж от ръководителя на Народното събрание. Годината, в която българска делегация не посещава Рим и Ватикана, е 2020 година Посещението на президента Румен Радев е отсрочено заради обстановката в Италия, подбудена от КОВИД-19, сочи още информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР