На заседание на Общото събрание на ООН днес ще бъде

...
На заседание на Общото събрание на ООН днес ще бъде
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН ще обсъди и гласува резолюция за Сребреница

На съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации през днешния ден ще бъде прегледана проекторезолюция за геноцида в Сребреница, която е инициирана от Германия и Руанда, оповестяват сръбските медии, осведоми Българска телеграфна агенция. Документът приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница през 1995 година, и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

В съвещанието ще взе участие сръбският президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград., който води дейна акция срещу приемането на резолюцията.

На 11 юли 1995 година мюсюлманският анклав Сребреница е високомерен от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич  Ратко Младич Ратко Младич - сръбски боен. Роден на 12 март 1942 година в  Босна и Херцеговина. Началник щаб на. Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, разгласен за зона за сигурност от Организация на обединените нации.

Последните промени в текста на резолюцията бяха препоръчани от Черна гора, която в началото съобщи, че ще гласоподава " срещу “ резолюцията. Промените включват наличието на израза " самостоятелна виновност " вместо " виновността не е групова ". Според държавното управление на Черна гора това е спомагателен принос за районното помиряване и положителните връзки сред сърби, босненски мюсюлмани и всички други нации на Балканите.

Измененията, изпратени от Черна гора до вносителите, имат за цел да допринесат за премахването на изкривените и неправилни тълкувания и да предотвратят неразбирането и по-нататъшното политизиране на този въпрос “, се споделя в известие на кабинета на министър-председателя Милойко Спаич, представено от черногорската държавна телевизия РТЦГ.

Ден преди съвещанието президентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина Милорад Додик още веднъж заплаши с разединение на обитаемата най-вече с етнически сърби полуавтономна част, в случай че резолюцията за геноцида в Сребреница бъде призната. 

" Босна и Херцеговина доближи своя край, или по-точно, тя беше доведена до края си от тези, които се заклеха в нея “, съобщи Додик в мрежата X през вчерашния ден. " Единственото, което остава, е всички ние да поставим старания да бъдем положителни съседи и да се разделим в мир ", добави той.

За да бъде призната проекторезолюцията, тя би трябвало да бъде утвърдена от болшинство от държавите-членки на Организация на обединените нации. Русия и Китай, които са обичайни съдружници на Сърбия, евентуално ще гласоподават срещу резолюцията, означават белградските медии.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР