Три куршума улучват премиера на Словакия. Властите разследват опит за

...
Три куршума улучват премиера на Словакия. Властите разследват опит за
Коментари Харесай

Как либералите в България бяха обвинени за куршумите срещу премиера на Словакия

Три патрона улучват премиера на Словакия. Властите проверяват опит за ликвидиране. Обвиняват 71-годишен словашки жител. На към 900 км от там обаче, в България, отговорни за покушението се оказват " либералите " и " евроатлантиците ". 

През последните дни разнородни български политически играчи изрекоха тезата, че до покушението против словашкия министър председател Роберт Фицо се е стигнало поради „ насаждането на непоносимост “ от страна на " демократичните " политици и „ демократичните медии “. В добавка президентът на България Румен Радев упрекна и тези, които поддържат Украйна в защитата ѝ против военната експанзия на Владимир Путин.

И двете изказвания, които вървят ръка за ръка, в действителност не са автентичен български феномен. Съпартийците на простреляния Фицо в Словакия също използваха случая, с цел да обвинят съответни медии, както и опозицията, че са „ поляризирали “ обществото с рецензиите си към определяния като закостенял Фицо. Той в действителност е водач на ръководещата партия " Smer " - другояче социалдемократическа и член на Партията на европейските социалисти.

Официалната съветска агитация също незабавно дефинира простреляния министър председател като „ другар на Русия “ и сподели, че офанзивата е „ предстоящ резултат от русофобските настроения в Европа “.

Според преподавателката по политически науки проф. Анна Кръстева обаче в цялата дискусия в България въпреки всичко има и една локална специфичност – че казусът беше употребен като предизборна бухалка против една съответна политическа мощ.
Кой какво сподели
Преди седмица, на 15 май, министър председателят на Словакия Роберт Фицо по време на посещаване в град Хандлова . Часове наред той беше с заплаха за живота. Впоследствие лекарите оповестиха, че, само че все още остава в болница.

Политиците в България незабавно осъдиха нападението и показаха взаимност с Фицо. В идващите часове и дни пристигна и още един вид изявления, който направи усещане.

От една страна, разнообразни политически лица побързаха да обвържат покушението с позицията на Фицо за войната на Русия в Украйна. Миналата година той пристигна на власт с обещания да спре доставките на оръжия от Словакия за Украйна, а измежду позициите му е и проруският разказ, че единственият метод да се спре войната е Киев да се откаже от окупираните от Русия Крим и Донбас.
 Покушение против министър председател. Кой е Роберт Фицо  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Затова и няколко от проруски настроените политици в България упрекнаха съперниците си „ евроатлантици “, както и „ ръководещия режим “ в Брюксел, че носят виновност за покушението, тъй като са насаждали ненавист към хора като Фицо.

Други пък не загатнаха съответно позицията на словашкия министър председател за военната експанзия против Украйна и не се вписват в определението " проруски ", само че също упрекнаха „ либералите “ в България, че тласкат обществото към радикализация, като „ не разрешават особеното мислене “.

Ето няколко образеца:
: Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се показват като единствен вероятен излаз. Опитът за ликвидиране на европейски министър председател от радикализиран маниак поради поддръжката му за мира е индикативен за следствията от тази насаждана непоносимост към непознатото мнение. За това способстваха и доста политици, партии и медии с тяхното показване на всеки друг глас като проруски, което е извънредно незаслужено и води до всички тези отрицателни последици. “ „ [Това] е нападение против държавността и против вид политика – политика, която слага националните ползи над ползите на Европейския съюз и Европейската комисия. Затова е обикновено да се запитаме кой ще е идващият? В обществените мрежи се приказва, че [Виктор] Орбан ще е идващият. “ : „ Тези, които назовават себе си либерали и евроатлантици, стартират със забрани и уволнения, с цел да преминат след това към приложимост на огнестрелно оръжие. […] Тези медии, които се дефинират като " демократични ", са същински гнезда на омразата. Точно по същия метод стоят нещата и в България. “ : „ Фицо стана жертва на анархолибералите. Тези хора […] не разрешават да се мисли по друг метод. “
Други политически лица и представители пък стигнаха и по-далеч. Те непосредствено сложиха под общ знаменател партията „ Продължаваме промяната “ с обвинявания за стрелбата словашки жител:
: „ И през разум не ми е минавало, че либералите също могат да убиват. А не щеш ли и това се случи в Словакия. […] У нас, когато либералите бяха на власт, те се взеха решение единствено да арестуват нелегално своите политически съперници. Помним тези акции на държавното управление на Кирил Петков , на министър Бойко Рашков . “

Препратката на Йорданов е към ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, за противозаконен от съда.
: „ Истината е, че либералите сега са първенци по дехуманизация на своя политически съперник. Когато дехуманизираш политическия си съперник, за какво да не го гръмнеш? Шкварек за карикатурата на съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски и водача на ГЕРБ Бойко Борисов като прасе и тиква, популяризирана от „ Продължаваме промяната “: „ В момента в България ние имаме прегледен образец по какъв начин по билборди в страната една от политическите партии организира политическата си акция, като е нарисувала своя политически конкурент като прасе. Извинявайте, това е образец за дехуманизацията от демократична страна, която води в последна сметка до това един радикал да си каже: „ Тия не са хора, за какво да не ги гръмна “. “ Първо: " либерал " ли е упрекнатият за покушението
Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов даже назова обвинявания за покушението Юрай Цинтула „ словашкия либерал палач “ и „ словашкия демократичен умнокрасавец “. Изразът „ умнокрасиви “ породи по време на митингите през 2013 година против назначението на Делян Пеевски от Движение за права и свободи за началник на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), а след това ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия започнаха да го употребяват против съперниците си от „ Да, България “, а по-късно „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “.

Обвиненият за стрелбата в Словакия Цинтула обаче мъчно може да бъде комплициран под общ знаменател с тези обединения.

Вътрешното министерство на Словакия сподели, че претекстът му е политически, тъй като Цинтула е подкрепял Украйна и е бил срещу решението на кабинета на Фицо да не дава оръжие на Киев. Той също по този начин не е бил склонен със устрема на Фицо да ограничи свободата на медиите.

Журналисти обаче откриха и тъкмо противоположните позиции по въпроса за войната в Украйна - Цинтула е бил срещу налагането на наказания на Русия. Словашко издание откри, че той е бил обвързван и с проруска паравоенна формация.

Биографията му е спорна и по други въпроси – той по едно и също време е основал платформа за битка с насилието, само че и е призовавал към основаването на паравоенни структури, които да дадат " отпор на стотиците хиляди мигранти ". В свои литературни произведения показва и позиции против ромското малцинство, които също биха го определили като крайнодесен, а не като " либерал ".
Второ: акция „ всички против един “ в България
Така обстоятелствата, известни досега за хипотетичния причинител, не разрешават да се построи негов еднопосочен профил.

Затова и анализатори като политолога доцент Петър Чолаков предизвестиха да не се бърза с интерпретациите. Пред Българска национална телевизия той сподели, че търсенето на виновност измежду политиците, които са на разнообразни позиции от Фицо, е „ реторика, която работи в посока на популистите, на радикалната десница, на която тези обединения доста съществено натъртват директно преди изборите “ за парламент и европарламент на 9 юни в България.

Преподавателката по политически науки в Новия български университет Анна Кръстева е съгласна с това.

„ Да обвиниш либералите за дейности на човек, който е имал и крайнодесни прояви, е сред пародоксалното и тъжнокомичното и безусловно политизираното в отрицателния смисъл на думата “, разяснява тя пред Свободна Европа.
Политическа офанзива, която се вписва „ в цялостната наклонност на една ненормална предизборна кампaния " Анна Кръстева
Затова и съгласно нея няма по какъв начин да се приказва за опита да бъде вменена виновност на демократични политически обединения отвън подтекста на сегашната предизборна акция. По думите ѝ това е не е нищо повече от политическа офанзива, която се вписва „ в цялостната наклонност на една ненормална предизборна кампaния “.

„ В момента акцията е всички партии против една – „ Продължаваме промяната (ПП) “, сподели Кръстева.

По-рано от ГЕРБ нападна Политическа партия с обвинявания, че води „ очернящ “ пиар, а това съответства с акцията на Политическа партия с подигравка на Борисов и Пеевски. През последните дни бяха пуснати и скрито направени записи от вътрешни разисквания на партията, нейният съпредседател Кирил Петков беше нападнат и поради злополуката с кола на НСО, в която се е возил.

Според Кръстева ГЕРБ от дълго време приказва за Политическа партия като зложелател, като пропуща да спомене нейните съдружни сътрудници от „ Демократична България “.

„ Има ясно предпочитание да бъдат разграничени двете “ и обвързването на „ демократичната “ Политическа партия с покушението в Словакия е част от тази атакуваща тактика, обобщава Кръстева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР