Цените на имотите достигнаха нови рекордни стойности през 2022 г.

...
Цените на имотите достигнаха нови рекордни стойности през 2022 г.
Коментари Харесай

Плюсове и минуси на покупката на имот през 2023 г.

Цените на парцелите доближиха нови рекордни стойности през 2022 година Все повече специалисти обаче са на мнение, че следва изстудяване на имотния пазар в идващите 12 месеца, написа.

Това се случва на фона на почналото покачване на лихвите по заемите, както и на прага на задаващата се криза.

И въпреки всичко – през днешния ден, както и при започване на всяка година, можем да намерим плюсове и минуси за покупката на парцел.
Минуси
Последните изнесени данни от Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че до 30 септември 2022 година е налице растеж в цените на имотитеот 15.6% на годишна база. Това е най-бързото повишаване у нас от третото тримесечие на 2008 година, или тъкмо 14 година

Съвсем обикновено е през последните тримесечия националната статистика да регистрира спад в броя на покупко-продажбите. Купувачите понижават, когато цените на парцелите нарастват с рекордни темпове.

Лихвите по заемите към момента са ниски, само че вероятността е те да се усилват. Ето за какво част от евентуалните новодомци сега поставят спирачка на желанията си за покупка на парцел с заем.

Експертите поучават да не прибягваме до покупката на парцел, в случай че не можем да си позволим100-200 леваувеличение на месечнатавноска в бъдеще (бел. ред. според от цената на кредита).

Задаващата криза заплашва работата на мнозина от нас, а с това рискуваме да понижим и разполагаемия си приход. Именно несигурността кара купувачите да се въздържат сега от огромни покупки -както на парцели, по този начин и на друго движимо и недвижимо имущество.

Ръстът в цените на строителните материали, както и на заплащането в бранша вършат през днешния ден ремонтите безценен развой. Ето за какво по-голяма част от купувачите (поне в София) търсят приключени жилища, в които могат да се нанесат незабавно.
Плюсове
Продавачите на подготвени парцели, както и строители/инвеститори, към този момент започнаха да оферират отстъпки. Те са в порядъка на 5-10%, само че това не пречи да оферирате цена, която на вас ви се коства действителна.

Днес предлагането -както в София, по този начин и в останалите огромни градове на страната, е огромно. Това би означавало, че на фона на по-високите лихви, в действителност е доста евентуално в идващите месеци да забележим спад в цените.

Не ви предлагаме да не купувате парцел сега, а просто да договорите по-добре цена, в случайче прибегнете тъкмо в този момент до най-голямата договорка в живота си.

Евентуалното влизане на България в еврозоната ще осмисли покупката на парцел сега. От една страна, ценитеса към момента ниски по отношение на средноевропейските.

От друга, каквоще се случи с тях, в случай че заплащането в страната продължи да пораства в идващите години?Това би подобрило достъпността(бел. ред. измервана през брояна заплатите, нужни за покупка на 1 кв. м) и нараснало търсенето.

Всеобщо е мнението на имотните специалисти, че наемите би трябвало да порастват в идващите месеци. Под наем обичайно живеят хора, които не могат да си разрешат да купят лично жилище, студентиили мигриращи от други градове.

А при положениече покупко-продажбите намалеят, това ще усили търсенето на парцели чартърен.
Извод
Направете добре сметката си преди да предприемете тази голяма стъпка. С какъв % финансиране ще участвате в договорката? Имате ли задоволително средства за ремонтни действия и обзавеждане?

Ще можете ли да си позволите да плащате вноските по заема, в случай че краткотрайно останете без работа? Много въпроси, отговорите на които оставяме на вас.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР