На 26 май Светата ни църква почита паметта на Свети

...
На 26 май Светата ни църква почита паметта на Свети
Коментари Харесай

Днес почитаме Свети апостол Карп

На 26 май Светата ни черква уважава паметта на Свети деятел Карп и на Свети страдалец Георги Софийски Най-нови.

Свети Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа. Той бил помощник на деятел Павел. Той написа във второто си обръщение до своя възпитаник Тимотей: " Когато дойдеш, донеси фелона, който оставих в Троада при Карпа и книгите, изключително кожените ".

За Свети Карп се знае, че отнасял посланията на деятел Павел до тяхното предопределение, както загатва самият деятел. Карп бил свещеник в македонския град Бер(днес Верея) в Гърция и ревниво се грижел за разпространяване на Христовата религия. Проповядвал Евангелието и на остров Крит, където приел в къщата си свети Дионисий Ареопагит. Този апостолски мъж свидетелствува за свети деятел Карп, че бил човек с неизмеримо бездънен разум, благост и безобидност, че във привидение му се явил Сам Господ Иисус със Своите ангели и че в никакъв случай не правил света литургия, без да получи авансово небесно привидение.

Свети деятел Карп претърпял доста премеждия за Христовото име и най-сетне бил погубен от враждебно настроени против християнската религия евреи.

Свети Георги Софийски Най-нови се родил в София към 1510 година в фамилията на възрастни, само че благородни родители - Иван и Мария и получил положително за времето си обучение. За страдание, когато станал на 25 години, изгубил татко си. Бил широкоплещест и хубав юноша, по тази причина турците се пробвали да го привлекат към своята религия. Обаче Георги не се поддал на ласкателствата им и почтено защитавал бащината си религия. Тогава го изправили пред съда и го обвинили в поругателство на мюсюлманската религия и закони. Първоначално съдията също се опитал да го приласкае, само че когато не съумял, заповядал да го изтезават безмилостно. Окован във вериги, прекарал много дни в тъмнината в пост и молитва. Когато отново отказал да одобри исляма, бил безчовечен малтретиран от палачите си - режели с нож месата му и горели раните със свещи. След това бил наказан на гибел посредством обесване. Преди да го обесят, на 26 май 1534 година, той се помолил и незабавно предал Богу дух. Палачите обесили мъртвото към този момент тяло, което висяло на бесилката цели три дни. През това време майка му философски се молела до натрупа на обичния си наследник и умряла след 40 дни. Презвитерът на софийския катедрален храм измолил с огромен откуп тялото на мъченика и небрежно го погребали в църквата „ Свети Георги " ( Ротондата). Мнозина получили излекуване от мощите му, само че за жалост през днешния ден те са в неопределеност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР