Решили сте да внедрите ретиноидите в грижата за кожата си

...
Решили сте да внедрите ретиноидите в грижата за кожата си
Коментари Харесай

Прочистване на кожата с ретинол: Защо излизат повече пъпки и има ли край?

Решили сте да внедрите ретиноидите в грижата за кожата си и може би сте любопитни за това какво да очаквате. Въпреки че сте чели за изгодите, които ретиноидите могат да донесат, може би сте чели и за някои от по-трудните елементи на лекуването, в това число така наречен " прочистванe "  на кожата или другояче казано - засилената поява на пъпки след първична приложимост на ретиноиди. Не се тормозете, обикновено е да имате доста въпроси, когато стартирате ново лекуване, само че ние сме тук, с цел да отговорим на всички тях.

Разбиране на етапа на пречистване на кожата

„ Прочистването "  на кожата с ретионол е термин, употребен за разказване на в началото обостряне на положението на сензитивна кожа и акне при започване на лекуването с ретиноида. Почистването на кожата е постоянно срещано, само че не е наложително да се случва на всеки. Всъщност някои хора въобще не го изпитват (какви късметлии).
 Петте най-хубави съставки против акне  Петте най-хубави съставки против акне  Петте най-хубави съставки против акне  Петте най-хубави съставки против акне
За останалите  " прочистването "  може да е под формата на: внезапно избиване на пъпки, поява на лющеща се, зачервена кожа, раздразнение и сухи петна. Получаването на тези признаци може да бъде много демотивиращо, изключително в случай че към този момент не се чувствате уверени във типа на кожата си. Въпреки това те би трябвало да отминат в рамките на 1-2 седмици и по-чистата, блестяща кожа, която ще видите по-късно, ще си коства чакането.

Защо кожата минава през фаза на пречистване, когато употребявате ретинол?

Ретиноидите подобряват цялостното здраве на вашата кожа, като контролират растежа на кожните кафези и форсират обмяната им. Те се всмукват елементарно от кожата и могат очевидно да запълнят фините линии, да изравнят тъмните петна и да разкрият по-здрава, по-сияйна кожа.

 кожа козметика лице пъпки iStock

Ретиноидите и ретинолът са производни на витамин А, само че някои ретиноиди се оферират единствено по рецепта от медицински експерт. Те лекуват редица кожни болести и дават отговор на множеството видове кожа. Ретиноидите работят посредством увеличение на обмяната на клетките, което отстранява мъртвите кожни кафези и себума, които блокират порите. Тъй като този процес временно извежда мъртва кожа и себум на повърхността, това може да докара до поява на повече пъпки и като цяло кожни раздразнения.

До 3 седмици кожата на множеството хора нормално се успокоява и започват да се следят ползите от вашето лекуване с ретиноид/ретинол.

Фактори, които въздействат върху продължителността на процеса на пречистване

Не всички ретиноиди са идентични. Основните разлики са какъв брой стъпки са нужни, с цел да бъдат преобразувани от нашата кожа в дейния съставен елемент: ретиноева киселина.

Ретиноидите, отпускани единствено с рецепта, са по-силни от продуктите с ретинол без рецепта и работят по-бързо върху кожата. Тъй като са по-ефективни, те също са по-склонни да раздразнят кожата ви и да доведат до така наречен " пречистване ".

Както към този момент споменахме, ретиноидите форсират обновяването на мъртвите кожни кафези, което от своя страна оказва помощ да се разкрият здрави кафези изпод. Мъртвите кафези обаче биват отстранени по-бързо от естественото, което може да докара до леко зачервяване и кожно неспокойствие първоначално, до момента в който кожата ви се приспособява към продукта.

Колкото по-силна е дейната съставна част, толкоз повече " пречистване " на кожата и странични резултати евентуално ще изпитате. Затова е значимо да получите персонализирана рекомендация от лицензиран експерт по дерматология.

Как да се оправим с интервала на " пречистване "?

Има лесни способи да извършите процеса на пречистване по-малко скучен и тежък. Като част от вашия план, добре ще е да започнете с продукт с по-малък % ретинол и да увеличавате дозата последователно, до момента в който кожата ви се приспособява. Вашият дерматолог може да предложи използването на продукта единствено един път седмично като начало.

 кожа козметика лице пъпки iStock

Съвети за минимизиране на продължителността и тежестта на прочистването с ретинол:

– Може да отнеме известно време, до момента в който кожата ви се приспособява към новото лекуване. Това е изцяло обикновено. Опитайте да намалите лекуването до 1-2 пъти седмично. След като кожата ви стартира да го понася добре, увеличете честотата малко по малко.

– Нанасянето на малко количество овлажнител върху кожата преди лекуването с ретиноид също може да помогне за отбраната на кожната ви преграда и да облекчи страничните резултати.

– Използвайте пласт овлажнител или възстановяващ еликсир със серамиди около сензитивните зони, където кожата е по-деликатна, като очите и устата. Той работи като преграда за попречване на страничните резултати от ретиноидите.
 5-те секрети на хората с съвършена кожа  5-те секрети на хората с съвършена кожа  5-те секрети на хората с съвършена кожа  5-те секрети на хората с съвършена кожа
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР