Три месеца след предсрочния парламентарен вот и седмици след излъчването

...
Три месеца след предсрочния парламентарен вот и седмици след излъчването
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Близо половината българи смятат кабинета Денков

Три месеца след предварителния парламентарен избор и седмици след излъчването на кабинета „ Денков - Габриел “, обществено-политическите настройки се открояват с здравомислещ натурализъм за мечтаното и вероятното в актуалната ситуация  -  това сочат резултатите от периодическия мониторинг на " Алфа Рисърч ", осъществен в интервала 20 – 26 юни 2023г., измежду 1000 пълнолетни поданици на страната по метода на директно стандартизирано изявление с таблети.

Конкретните измерения на тези настройки в края на юни са:

·  Стартово доверие към кабинета от 20%, към момента висок дял неутрални оценки (43%) и 37% съмнение. По-добър, само че също поляризиран начален персонален рейтинг на премиера Н. Денков (26% доверие, 30% съмнение, 44% неутрално отношение).

·  Одобрение за активността на 49-то Народно събрание на „ санитарния “ най-малко от 8 на 100, против 53% отрицание и 39% неутрално мнение.

·  Прогресивен спад в доверието и първа по рода си поляризация в отношението към президента Р. Радев, отразяваща разграничителните линии в обществото: 33% позитивно, 32% негативно и 35% неутрално отношение към него.

·  Очаквани електорални вреди за водещите политически обединения, само че опазване на цялостните рамки на последния избор. ГЕРБ получава поддръжката на 25.1% от решените да гласуват  (около 2 пункта по-малко от април), а ПП-ДБ – 20.2% (спад от към 5 пункта). Без смяна в поддръжката за останалите партии през последните два месеца: трета позиция за Възраждане с 15.4%, следвани от Движение за права и свободи (12.6%), Българска социалистическа партия (8.8%), Има Такъв Народ (4.1%).

·  Високото съмнение, което Ив. Гешев генерира до момента в който заемаше поста основен прокурор се възпроизвежда и във възприемането му като евентуален политик – в съответствие 82%: 3% хората не биха се доверили на негова групировка, 15% не са в положение да изразят позиция.

·  Очертаваща се оспорвана конкуренция в борбата за кметските места наесен. Превес на желанията към избор на нови градоначалници (49%) над желанието за опазване на досегашните (41%) и висока възможност за балотаж в по-голям брой общини спрямо последния локален избор от 2019г.

48% от пълнолетните поданици на страната споделят мнението, че държавно управление сред първите две политически сили не е съвършен, само че е най-хубавият от вероятните разновидности.

Нагласите към другите два центъра на власт в страната – Народното събрание и президентската институция също са наранени от отрицателна наклонност. 49-то Народно заседание стартира работа с рекордно ниска оценка (типична по-скоро за край, в сравнение с за началото на мандат). Едва 8% от българите правят оценка позитивно активността му, 53% - негативно, 39% - без мнение.

Президентът Румен Радев резервира най-високо доверие всред институционалните представители, само че рейтингът му ерозира значително след общественото опълчване на образуването на постоянно държавно управление. За пръв път откогато заема поста, отношението към президента е мощно поляризирано, поддръжката – разколебана, а персоналният му имидж с отрицателен тренд: 33% позитивно, 32% негативно и 35% неутрално.

Настоящото проучване е извършено в интервала 20 – 26 юни 2023г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица./БНР
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР