Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли

...
Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на тока ще се измени само с 2%

Средното изменение на цената на електрическата сила от 1 юли 2024 година ще бъде към 2 %.

Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов на брифинг в постройката на регулатора. По думите му към момента се правят калкулации от специалистите на КЕВР и се ревизират направените от енергийните сдружения вложения предвид на тяхното отразяване в ценовото решение. " Затова не може да се дефинира точното изменение на цената на електрическата сила ", съобщи Иванов, предава Българска телеграфна агенция.

Председателят на КЕВР посочи, че за идващия едногодишен ценови интервал цената на електрическата сила от АЕЦ " Козлодуй " ще остане на практика непроменена. Той напомни, че първичното заявление на атомната централа е било за повишение на цената с 30 %, само че след това това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ " Козлодуй ". Това заявление е съвсем идентично с това от предходната година. През 2023 година от АЕЦ " Козлодуй " са поискали цена от 69,77 лв., а тази година е това е искане е даже за малко по-ниска цена - 69,14 лв.. 

Днешният брифинг на Иванов следва създалото се напрежение след едно изявление на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, че " има сериозен капацитет от повишаване на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 година " После пък бе оповестено заявката на аеца. 

Така през вчерашния ден, възползвайки се от изключителното съвещание на Народното събрание на тематика пенсии, от Българска социалистическа партия желаеха чуване на управлението на КЕРВ, само че председателката Росица Кирова не позволи такова, преразказвайки собствен диалог с Иванов, който успокоявал, че фрапантно повишаване на цената на тока няма да има. От левицата не одобриха преразказа на персонален диалог като " чуване " пред депутатите. Бяха подкрепени от " Продължаваме промяната-Демократична България ", които дадоха поръчка, че ще предизвикват събиране на подписи за ново изключително съвещание. В последна сметка, малко след 19 ч. вечерта се разбра, че в границите на деня ще има второ изключително съвещание - този път инициирано от ГЕРБ и Движение за права и свободи. То обаче се провали поради неналичието на кворум - народните представители, които са в предизборна почивка, към този момент се бяха разотишли по районите си.

Очаквайте детайлности
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР