Вячеслав Тихонов е голям руски театрален и кино актьор. В

...
Вячеслав Тихонов е голям руски театрален и кино актьор. В
Коментари Харесай

На гроба на актьора Вячеслав Тихонов е издигнат невероятен паметник на Щирлиц (видео)

Вячеслав Тихонов е огромен съветски сценичен и кино артист. В България той е най-известен с ролята си в сериала „ Седемнайсет мига от пролетта “, където изигра руския разузнавач, работещ в нацистка Германия – Щирлиц.

Той е роден на 8 февруари 1928 година година в град Павловски Посад, Московска област и умира на през 2009, на 81 години.

Последните няколко години от живота си Вячеслав Тихонов живее в селска къща, на практика не се появява обществено. Отдавна не се снимал във филми – частично поради здравословното си положение и възрастта и частично поради отношението му към актуалната промишленост.

Самотата на актьора от време на време се озарявала от неговите внуци близнаците Слава и Гоша, с които той се занимавал на драго сърце. Актьорът, изиграл Щирлиц, обаче от ден на ден се укорявал за гибелта на първородния си наследник Владимир, роден от брака му с актрисата Нона Мордюкова. Тогава родителите му, прекомерно заети с кариерата си, нямали време за момчето и той умрял на 40 години от свръхдоза.

Осъзнавайки, че не му остава доста време, Вячеслав Василиевич завещава на роднините си да го положат в същия гроб на гробището в Кунцево, където към този момент са заровени синът му Владимир Тихонов и първата му брачна половинка Нона Мордюкова.

Втората му брачна половинка  Тамара Ивановна обаче решила друго: артистът бил заровен в влиятелното гробище Новодевичи. Познати на фамилията споделили на кореспонденти, че са погребали артиста в задължения.

А паметникът е повдигнат едвам три години и половина по-късно.

На гроба на Тихонов бил подложен кръст и в рамка била прикрепена фотография. Дълго време земята била осеяна единствено с цветя. Година по-късно на мястото на погребението нямало монумент. Семейството нямало пари и не желало да взима назаем.

3 години след гибелта на артиста, грижовни хора решили, че по този начин няма да стане и оповестили набиране на средства за паметника. Част от средствата били отпуснати от страната, а останалата част била събрана от почитатели и сътрудници на Вячеслав.

Така бил повдигнат един в действителност величествен надгробен монумент.

Проектът е не просто монумент, а паметник, създаден от скулптора Алексей Благовестни. Той имал ексцентрична концепция да съчетае облика на Щирлиц, въплътен от Тихонов на екрана, и древен претекстове.

Монументът е висок 185 см (толкова е бил висок актьорът). Скулпторът взема решение да запише датата на раждане и гибелта върху кино лента.

Този необикновен монумент е излят в Италия. Огромният фундамент коства 5 милиона рубли. Сумата била внушителна за тези времена. В годината на инсталиране това бил най-скъпият монумент в цялото гробище.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР