Това заяви Душан Янич, анализатор и председател на Изпълнителния съвет

...
Това заяви Душан Янич, анализатор и председател на Изпълнителния съвет
Коментари Харесай

Душан Янич: Чрез атаката в Косово, Вучич реализира руски сценарий

Това съобщи Душан Янич, анализатор и ръководител на Изпълнителния съвет на Форума за етнически връзки в Белград.

Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово, като последната ескалация на напрежението бе провокирана на, Северно Косово, когато бе погубен един косовски служител на реда, а в последвалата престрелка починаха и трима косовски сърби, част от проведена въоръжена група.

Анализаторът Душан Янич е уверен, че ръководителят на терористичната група е бил Милан Радойчич, някогашният заместник-председател на „ Сръбска листа “.

„ С всеки идващ ден имаме нова информация. Няма подозрение, че Радойчич е управлявал паравоенната групировка, която стартира боевете, в това число и терористичните актове сега, в който стреляха против полицията - това е интернационалната формулировка. В манастира те са влезнали нелегално, като са принудили монасите да одобряват наличието им “, означи специалистът в изявление за БГНЕС.

„ Очаквам отсега нататък, посредством и на следствието, да се стигне до цялостната картина на случилото се и да се стигне до уверението, че това беше един терористичен акт “, добави той.

На въпрос по отношение на връзката сред ръководството на президента Вучич и това на неговия предходник – Слободан Милошевич, Янич уточни една съществена аналогия.

„ Миналата година през юни споделих, че Вучич връща Сърбия във времето на Слободан Милошевич и според от Русия. Тогава той започва новата фаза в така наречен агитация за сигурността на страната. Армията и полицията бяха сложени в режим на подготовка и тренировки. Впоследствие бяха издигнати барикади в Ниш (от протестиращи – бел.ред.), против които бяха употребявани въоръжени лица “, напомни Янич.

„ Това беше методът, по който Милошевич стартира изборите през 1997 година при така наречен антитерористична интервенция “, добави той. По думите му тази концепция на Милошевич е била основана в Москва и за жалост Вучич също следва концепцията на Москва.

„ Аз съм сърбин. Като жител на Сърбия намирам за мой дълг да кажа, че това което прави президентът на моята страна е неприятно. Наричам Вучич „ президент на Сърбия “, само че не съм сигурен дали той е моят президент “, сподели ръководителят на Форума за етнически връзки.

Според него една от аргументите рецесията в Косово да ескалира е неприятното ръководство на този развой.

„ Не е учудващо, че последната среща сред Вучич и Курти се провали, както и предходните, защото в последна сметка Брюксел се трансформира в нещо като пощенска кутия и хората отиват там единствено, с цел да пият кафе и да се карат без основателна причина “, разяснява Янич.

„ Лайчак и Борел, представлявайки Европейската комисия, не направиха нищо, с цел да трансформират тактиката. Изборите през месец май бяха проблематични, само че те не го осъзнаха. Те не реагираха на новата обстановка, която се развиваше на терен. Представителите на сърбите напуснаха институциите на Косово. В този миг и двете страни - Вучич и Курти - изгубиха инерцията и започнаха да се борят за полицейско-военния надзор над Северно Косово “, продължи анализаторът.

„ Това беше отговорност на Европейска комисия, само че както видяхме Мирослав Лайчак и Жозеп Борел я трансферираха на Вучич и Курти, като не поеха своята част от отговорността “, добави той.

На въпрос дали Косово може да се окаже подводен камък за бъдещето на Сърбия и интеграцията в Европейски Съюз, Янич съобщи, че „ Курти е проблем за самия него, неговата партия и косовското общество “.

„ Обществото на Косово, в това число албанското болшинство, би трябвало да вземе решение. Като човек, който харесва демокрацията се надявам на избори под интернационален контрол. Но освен в част от общините - Лайчак и други се пробват да създадат това, само че ще изгубят тази борба. Това значи избори 2 в 1 в Север – парламентарни и локални, с цел да забележим действителното решение на хората “, сподели той.

По отношение на вероятността за развиване на процеса в бъдеще Янич означи, че „ в случай че продължим както до момента, сигурно ще забележим нова рецесия, нова обсада, и в последна сметка Курти и Вучич, следвайки политиката на взаимност един към различен, ще бъдат изправени пред въпроса за доверието в НАТО и Америка “.

„ Не бих желал да бъда в обувките на който и да било от двамата в сходен миг “, безапелационен е Янич.

Запитан дали вижда краят на ръководството на Александър Вучич, анализаторът уточни, че сърбите имат разнопосочни отзиви по въпроса, когато правят оценка политиката на президента.

„ Сърбия би трябвало да се включи към евроатлантическата интеграция, което значи присъединение първо към НАТО, а по-късно към Европейски Съюз. Сърбия би трябвало да одобри действителността що се отнася до Косово. Чрез военните така наречен антитерористични интервенции страната дискредитира себе си измежду албанците в Косово “, добави той и заключи:

„ В последна сметка считам че френско-германското предложение за нормализация от месец февруари е най-хубавото и единственото допустимо за реализиране сега, което значи и в идващите 20 до 40 години, що се отнася до статута на Косово и сърбите в Косово. За страдание Вучич одобри предлагането, само че най-после не го подписа и по тази причина се стигна до тук “, съобщи Душан Янич. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР