Това е най-баналният въпрос – защо почна. Еми, защото бях

...
Това е най-баналният въпрос – защо почна. Еми, защото бях
Коментари Харесай

План Б – до Долната земя и обратно

„ Това е най-баналният въпрос – за какво почна. Еми, тъй като бях дребен, на 13 и нямах визия защо става дума. Сега съм на 24. Доста време единствено трева пушех. По-късно пробвах хероин “.

Така стартира разказът на един от героите в „ План Б “ – документален театър за зависимостите – алкохол, опиати, хазарт. Премиерата е на следващия ден от 19,30 часа в „ Сити Марк арт център “. Режисьор е Михаил Милчев, артист от трупата на „ Театър София “, драматург е Яна Добрева. Композитор е носителят на „ Икар “ Милен Апостолов, за цифровото угощение се е погрижил Петко Танчев, хореограф е Велислава Цветкова-Дипчикова.

Събрани са действителни, анонимни истории на хора, които са падали и падали, до момента в който стигнат Долната земя, казано на баснословен език. Но Светлината ги е срещнала и върнала на мястото им - претърпели са същинското, трайно избавление, което би могло да бъде само свише.

Актьорският състав е от млади, само че супер надарени чиновници на Мелпомена, някои от които още в зората на професионалния си път могат да се похвалят с Икари.

На сцената в комплицирани задания, изпълнени с лекост и майсторство, феновете ще видят Борис Коев, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Светлина Станчева.

„ Аз дори не можех да кажа по какъв начин се споделям. След поетия алкохол ставах общителна, усещах се красива, уверена, т.е. алкохолът ми даваше чувството за нормалност “ , споделя анонимна дама.

„ И влачех майка ми на открито, тъй като не желаех татко ми да си намерения, че я измъквам. Исках да мисли, че съм на негова страна. Исках да я набутам в асансьора и да си тръгваме, тъй като ме беше боязън, че ще я убие. Той с тая тенис ракета я беше направил на дроб. Това беше моят живот, моето всекидневие “ , е част от историята на различен воин, чийто татко е бил пияч.

„ Обезобразен от дрогиране, ядосан, гневен и неосъществим в тоя свят, допълзях до вратата на Анонимни алкохолици. Първото, което видях, беше светлината в стаята. Вътре – усмихнати хора, спокойни и ведри “, споделя мъж на междинна възраст.

Ето какво споделя режисьорът Михаил Милчев, по чиято концепция е основан спектакълът: „ Нашите герои описват почтено и намерено за унижения и падения, които мъчно бихме могли да си представим. Те обаче споделят всичко това, тъй като към този момент могат да си го разрешат – превъзмогнали са го. Светлината е победила в техния път. Това е един театър за духовната рецесия на човечеството, изследвана посредством едно от нейните най–сериозни проявления - зависимостите, като опит за бягство от действителността и болката. И за Бог въпреки това. За безконечната епична борба сред Бог и Его.

За духовния път, извървян от елементарните хора, обект на нашия роман и Чудото, с помощта на което те са построили един нов живот на основа на вярата “.

„ Ние сме духовни същества във физически тела и земният ни живот е къса част от безкрайното ни битие. Без тази вероятност изпадаме в духовната тюрма на материализма и поемаме по съдбовно неверни пътища. Един от тях е все по-разрастващият се международен проблем с тежките зависимости. Спектакълът „ План Б “ е основан по действителни истории на хора, минали през пъкъла на алкохола, опиатите и
хазарта, и разкрили единствения излаз от безумието на личните си най-тъмни сили - Духовния проект за нас, годен освен за „ падналите “ на дъното. План Б е пътят за всеки, който умишлено взема решението на свободната си воля да трансформира грозното в красиво и злото в положително “ , споделя драматургът Яна Добрева.

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Министерство на културата, Рехабилитационен център за лекуване на зависимости „ Жива “ и общителното домакинство на СитиМарк Арт Център.

Следващите дати са през януари, ще бъдат оповестени в фейсбук страницата на спектакъла

https://www.facebook.com/spektakalplanb

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР