Толкова много новинарски мълнии - атентат на концерт, нападение в

...
Толкова много новинарски мълнии - атентат на концерт, нападение в
Коментари Харесай

Мрачен спомен за 2017-а: година на разрушения, отчаяние и пълна катастрофа

Толкова доста новинарски " мълнии " - атентат на концерт, нахлуване в черква, офанзива в магазин за сладолед; нападател, размахващ оръжие, чук или плискащ киселина. Имаше земетресение в Мексико, мусонни дъждове в Индия, вулканично изригване на остров Бали, вихър след вихър. Телефонът ви вибрира и научавате, че вашият обичан артист е упрекнат в несвоевременно държание. Или ефирен водещ. Или политик. Или радиозвезда.

Нестабилната 2017 година ни раздруса толкоз мощно и толкоз постоянно, че ни се стори като камшичен удар или нещо по-лошо и то без да броим Доналд Тръмп, който бе в центъра на огромна част от бъркотията.

" Тази година бе съвсем като возене във влакче на ужасите в увеселителен парк, при което на всеки идващ стадий, нещата стават още по-лоши ", споделя анализаторката на новите трендове Мариан Солсмън. Тази година, споделя тя, може да се заключи накратко - опустошения, обезсърчение и тотална злополука.

Като погледнем в този момент обратно, ориста на 2017 година наподобява бе предопределена още в първите й часове.

Точно откакто в Истанбул пристигна Нова година, въоръжен мъж умъртви 39 души в нощен клуб и рани десетки други. Радостта от празника се стопи в скръбта пред градската морга, където хората плачеха и припадаха, научавайки ориста на своите близки.


По света тази година транспортните средства бяха превърнати в оръжия. Камиони, коли и микробуси се врязаха в хора на мостовете " Уестминстър " и " Лондон " в английската столица, на Таймс Скуеър и на колоездачна пътека в Манхатън в Ню Йорк, в огромен търговски център в шведската столица Стокхолм, на историческия бул. Рамблас в Барселона.
Тероризмът и други прояви на принуждение толкоз зачестиха, че мнозина ги одобриха като част от живота.

" Това може да се случи на всички места, стига да има човек, който желае да почине ", споделя Луис Антонио Боне, 66-годишен пенсиониран служащ в циментов цех в Барселона. Той е реалист, само че в това време не се помирява с действителността, споделя, че оживените места, където има доста хора места, го карат да се замисли за сигурността си, само че няма да го откажат от разходките навън.

 Барселона гнет
" Трябва да го имаме поради, само че да продължаваме да живеем както постоянно ", добавя той.

Този тип устойчивост демонстрираха още веднъж и още веднъж даже от някои от хората, белязани от някои от най-големите нещастия на 2017 година

В Тексас свещеник Франк Помрой даде обещание, че положителното ще надделее над злото. Помрой е отпред на селската черква, в която въоръжен мъж простреля 25 богомолци, измежду които и личната му 14-годишна щерка. " Вместо да изберем мрака, както този млад мъж направи в оня ден, ние избираме живота ", сподели Помрой на прочувствена литургия, отслужена единствено седмица всеобщото ликвидиране.

В Лас Вегас, където 58 души бяха убити на музикален фестивал, някои хора потърсиха избавление в оптимизма против зверството. Джей Плегънкъл, 52-годишен озеленител, оказа помощ за основаването на мемориална градина с по едно дърво за всяка жертва. Около 1000 доброволци му помогнаха в този план, загърбили персонални и политическите разлики, с цел да работят дружно.
 пукотевица Лас Вегас Guliver/Getty Images
" Хората в действителност бяха обединени след тази покруса ", споделя Плегънкъл.
Смъртоносна химическа офанзива в Сирия развълнува целия свят. Ракети, изстреляни от Северна Корея, породиха паника, че нуклеарната война е все по-близо. Митингите на бели супремасисти с бели качулки и факли съживиха неуместни мемоари от предишното на Съединени американски щати. Всичко това избухваше с такава мощ, че човек не можеше да се концентрира върху един случай прекомерно дълго. " Дори и при нещо такова като всеобщото ликвидиране на 50 души, случилото се отзвучава единствено за няколко седмици ", споделя Лоурън Райт, учител по политически науки в университета в Принстън.  о
В Египет против коптите на Цветница бе осъществен двоен атентат, а през ноември нахлуване против претъпкана джамия лиши живота на над 300 души. Във Англия 22 души починаха, когато нападател камикадзе взриви раница с експлозиви след концерт на Ариана Гранде.
Три огромни стихии - Харви, Ирма и Мария - се стовариха върху Пуерто Рико и огромна част от Карибите, както и Тексас и Флорида. 2017 година стана годината с един от най-активните сезони на ураганите, регистрирани в историята. Пожари бушуваха в Калифорния и Португалия, трусове раздрусаха Мексико, Иран и Ирак, наводнения и лавина затрупаха елементи на Италия, свлачища заличиха от лицето на земята жилища в Сиера Леоне, а гибелен мусон връхлетя Индия, Непал, Пакистан и Бангладеш.  Бурята Харви удари крайбрежието на Тексас като вихър от четвърта степен и по-късно отслабна до стихия, която провокира наводнения в Хюстън
В горещите точки по света хора се опитваха да се спасят с бягство. По оценки на " Амнести интернешънъл " 73 000 бежанци са потеглили през Средиземно море единствено през първата половина на годината, като 2000 от тях са намерили гибелта си по време на това пътешестване. В Мианма военните направиха брутално етническо пречистване на рохингите, убивайки неизяснен още брой хора и принуждавайки над 620 000 души са избягат в прилежащ Бангладеш.
Сред този новинарски потоп имаше и други огромни събития, които се бореха да привлекат вниманието ни. Жестоката революция в Йемен донесе апетит на милиони хора в обеднялата страна. Политическата рецесия във Венецуела докара до увеличение на конфликтите. В Зимбабве Робърт Мугабе бе отхвърлен от властта след 37-годишно ръководство. В Испания акцията за самостоятелност на Каталуния се изроди на моменти в грозни подиуми на принуждение.

В Съединени американски щати Доналд Тръмп стартира президентския си мандат с мрачна встъпителна тирада, призовавайки за завършек на " касапницата ", на която е подложена Америка, само че по-голямата част от неговата стратегия бе отхвърлена, като членове на неговата лична партия осигуриха основни гласове против него. Разделението се задълбочи, нямаше и единодушие даже по съществени национални полезности. Американците станаха по-тъжни, откри отчет за " щастието ". Продажбите на антиутопичния разказ " 1984 " се усилиха, негова смразяваща театрална акомодация бе показана на Бродуей.
 Семейство Тръмп и семейство Обама В тази несъмнено ужасна година имаше и моменти, почтени за хвалба, истории за подвиг и храброст, които върнаха вярата и вдъхнаха малко вяра. Над 80 ученички, похитени от екстремистите от Боко Харам преди повече от три години в Нигерия, бяха освободени. В Южен Судан момче, отвлечено и наложително вкарано в армията - оплаквано преди две години, откакто майка му научи, че било смъртоносно простреляно - се оказа живо и се прибра вкъщи. " Ислямска страна " отслабна и бе изгонена от Мосул в Ирак и от Ракка в Сирия.

В Съединени американски щати цялостното слънчево затъмнение бе опция за отмора от безкрайната какафония и доста хора стояха един до друг, вперили взор в небето.

 Следващото слънчево затъмнение на територията на Съединени американски щати ще може да се следи на 8 април 2024 година
Новата страница в календара носи късмет за ново начало. Жорди Сезарес, 71-годишен пенсиониран банков чиновник от Барселона, се оплаква от тероризма и радикализацията, белязали 2017 година, само че споделя, че за едно е оптимист, а то е, че 2018 година ще бъде по-добра.
" Не може да има нищо по-лошо от това ", споделя той за отиващата си 2017 година

Източник: " Дарик "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР